Lybek, FMI: Proiectul legii reformei în sănătate trebuie elaborat până la finele lunii iunie
Oficialul FMI a arătat că România alocă sume insuficiente pentru sănătate, ca procent din PIB, în comparaţie cu media de la nivel european, dar pe de altă parte nici nu reuşeşte să crească veniturile bugetare peste 31-32% din PIB.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat în urmă cu două săptămâni că actualul Parlament trebuie să adopte în perioada următoare Legea sănătăţii şi Legea de reorganizare administrativ-teritorială, arătând că acestea vor întregi reforma statului.
Legea sănătăţii a fost retrasă din dezbatere publică la începutul acestui an. Liderii UDMR au declarat de mai multe ori că nu doresc ca noua lege a sănătăţii să fie aplicată în 2012, an electoral, pe considerentul că schimbările majore generate de noul sistem ar putea fi interpretate greşit.
Lybek a insistat că dincolo de ajustarea fiscală şi creşterea absorbţiei fondurilor europene, România trebuie să continue reformele structurale, mai ales în condiţiile în care nu sunt excluse în continuare şocuri externe.
Printre măsurile pe care a insistat reprezentantul FMI se numără liberalizarea pieţei de energie şi restructurarea companiilor de stat.
Lybek a arătat că în România gazul natural este relativ ieftin, „România este binecuvântată cu resurse”, dar nu sunt folosite eficient din cauza preţului mic, în special la consumatorii industriali.
În condiţii de ineficienţă, oficialul FMI a arătat că nu există suficiente explorări şi exploatări, iar România trebuie să importe gaze foarte scumpe din Rusia, pentru a-şi acoperi nevoile curente.
Vorbind despre creşterea treptată a preţurilor la gaze şi energie electrică, Lybek a punctat că sunt necesare măsuri de asistenţă socială, pentru a compensa impactul.
„Sunt persoane sărace în România, să spunem adevărul, ele trebuie protejate împotriva acestor creşteri. Se vor identifica grupurile vulnerabile şi ele vor fi protejate prin măsuri de asistenţă socială., a spus Lybek.
În ceea ce priveşte restructurarea companiilor de stat, reprezentantul FMI a arătat că statul şi-a demonstrat limitele din calitatea de acţionar, iar societăţile din subordine înregistrează pierderi, aduc profituri nesemnificative şi au arierate semnificative.
„Cu aceste reforme în curs, după ce sângerarea e oprită trebuie să fie reduse şi arieratele”, a spus Lybek
El a arătat că în cadrul restructurării companiilor de stat, varianta introducerii managamentului privat a fost propusă de autorităţile române.
Guvernul a aprobat în urmă cu aproape două săptămâni un proiect de lege care reglementează sectorul energetic şi liberalizarea preţurilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă.
Proiectul de lege prevede eliminarea tarifelor reglementate până la sfârşitul anului 2013 pentru clienţii non-casnici şi până la sfârşitul anului 2017 pentru clienţii casnici, calendarul propriu-zis de liberalizare urmând să fie prezentat după avizul Parlamentului.