M.J.Marinescu: Memorandumul pe transport nu ţine cont de proiectele din facilitatea „Conectarea Europei”
„E nevoie de Dunăre navigabilă, dar întrebarea mea către Guvern este dacă s-a coordonat cu Croaţia, Ungaria, Serbia şi dacă şi acolo se lucrează la şenalul navigabil, pentru că, dacă lucrăm numai noi, avem puţine beneficii, pentru că Dunărea trebuie să fie navigabilă de la Constanţa până în Germania. De asemenea, în Memorandum este trecut podul de la Galaţi-Brăila, un pod peste Dunăre cu bulgarii, nu se ştie unde şi nu ştiu de ce, şi de o autostradă de la Buzău la Galaţi-Brăila, care nu este cuprinsă în anexa aprobată prin regulament. Probabil vor să dea o lege prin această utilizare a banilor pentru tunele. După cum vedeţi, totul se concentrează cel mai mult în zona Galaţi-Brăila şi mai este o bucăţică de cale ferată modernizare – Predeal-Braşov, de 700 milioane de euro”, a declarat Marian Jean Marinescu, duminică, într-o conferinţă de presă.
Liberalul susţine că România poate primi prin acest program 1,2 miliarde euro şi prima licitaţie, primul termen de depunere a proiectelor, este pe 26 februarie.
„Este primul val de licitaţie. Sunt patru miliarde de euro, deci noi am putea lua în această fază vreo 400 de milioane”, a mai afirmat Marinescu.
Potrivit acestuia, în anexa aprobată de Parlamentul European la „Conectarea Europei” există şi calea ferată care leagă Timişoara de Craiova şi continuare la Podul Calafat-Vidin, precum şi calea ferată care leagă Moldova de Vest.
„Deci, sunt proiecte care ar duce la dezvoltarea economică a celor două regiuni, cele mai sărace din România – Oltenia şi nordul Moldovei. În schimb, banii se duc într-o zonă care nu spun că nu ar avea nevoie, dar cred că ar trebui distribuiţi în funcţie de rezultatele economice pe care i-ar aduce (…) Trecem printr-o perioadă importantă şi trecem puţin cu ochii închişi, la fel ca în 2007 şi 2008, şi consecinţele s-au văzut. În această perioadă se aprobă programele operaţionale sectoriale, banii europeni care vin în România şi care vor fi dirijaţi într-o direcţie sau în alta. După mine, în această perioadă se decide soarta românilor în mare parte. Bineînţeles că depinde şi de politica internă, dar foarte multe vor depinde şi de cum utilizăm fondurile europene şi încotro le dirijăm”, a adăugat Marinescu, vicepreşedinte al Grupului PPE.
Europarlamentarul a explicat că facilitatea „Conectarea Europei” este un program european de 25 miliarde euro dedicat în mare majoritate transportului pe cale ferată şi pe căile fluviale interne.
„Este transportul cel mai ieftin şi transport verde de care Europa are nevoie iar România va dirija aceşti bani aproape exclusiv pe zone legate de Dunăre, în condiţiile în care în anexele care au fost aprobate în regulamentele Parlamentului European sunt foarte multe proiecte legate de cale ferată şi de Dunăre deja incluse care ar trebui luate în considerare”, a mai declarat Marian Jean Marinescu.