Metroul de Otopeni: A fost emisă autorizația de construire pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă a M6

09 08. 2024
METROU magistrala

M6 Tokyo – Aeroport Henri Conadă – 7,6 km

Metrorex anunță vineri obținerea Autorizației de Construire pentru Lotul 1.2 al Magistralei 6 de metrou, marcând un pas semnificativ în avansarea Proiectului „Magistrala 6. 1 Mai – Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni”.

Acest segment al M6, denumit Secțiunea Nord, va lega capitala României de principala poartă aeriană, Aeroportul Internațional Henri Coandă, asigurând astfel o conexiune vitală în cadrul rețelei de transport european (TEN-T).

Lucrarea este realizată de asocierea Gülermak Ağir Sanayi Insaat Ve Taahhüt A.S. – Somet SA, în baza contractului de proiectare și execuție lucrări de structură de rezistență semnat cu Metrorex S.A. pentru acest lot, care include un traseu de 7,6 km între Stațiile Tokyo și Aeroport Otopeni.

La acest moment asocierea Gülermak Ağir Sanayi Insaat Ve Taahhüt A.S. – Somet SA elaborează Proiectul Tehnic de Execuție necesar pentru emiterea Ordinului de Începere a Execuției Lucrărilor, precizează Metrorex.

Segmentul de nord al M6, Lotul 1.2, se întinde pe o distanta de 7,6 kilometri incluzând stațiile Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu și Aeroport Otopeni. Acest traseu va include, de asemenea, șase segmente de interstații: Tokyo – Washington, Washington – Paris, Paris – Bruxelles, Bruxelles – Otopeni, Otopeni – Ion I.C. Brătianu, și Ion I.C. Brătianu – Aeroport Otopeni.

„Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni, Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni” este unul de utilitate publică, de interes național, proiectarea și execuția secțiunii Nord fiind finanțată de la bugetul de stat și fonduri externe rambursabile – credit extern JICA (Japan International Cooperation Agency).

Această conexiune nouă și rapidă se adresează tuturor locuitorilor Capitalei, oamenilor de afaceri, navetiștilor, turiștilor și va asigura îmbunătățirea oportunităților privind activitatea și călătoriile, mediul și calitatea vieții. Noua linie de metrou va deservi o zonă cu un potențial ridicat de cerere pentru transport rapid, sigur și eficient. De asemenea, siguranța în trafic se va îmbunătăți semnificativ, mai spun cei de la Metrorex.

Pentru secțiunea sudică a M6, asocierea Alsim Alarko – Makyol a început deja lucrările. Mai mult, cele două utilaje de forare tip TBM (Tunnel Boring Machine), aduse de anul trecut pentru execuția tunelurilor secțiunii 1 Mai – Tokyo a M6, ar urma să fie puse în funcțiune în lunile august – septembrie 2024, potrivit răspunsului ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu la interpelarea unui deputat USR.

Utilajele TBM pentru prima secțiune a Magistralei 6 de metrou au sosit în România încă din toamna anului trecut. ECONOMICA.NET a prezentat primele imagini în septembrie 2023.

Secțiunea Sud (Lotul 1.1) reprezintă segmentul cuprins între stațiile 1 Mai (existentă) – Tokyo și are un traseu de 6,6 km.

Lucrările la secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă din Magistrala 6 de metrou vor începe după emiterea autorizației de construire, estimată în al doilea trimestru al anului 2024, se arăta într-un răspuns anterior al ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu la interpelarea unui deputat USR.

În iulie, Metrorex a relansat licitația pentru lucrări de arhitectură, cale de rulare, instalații electromecanice și curenți slabi la M6, cu o valoare estimată a contractului cu 29% mai mare față de cea din procedura precedentă, care a fost anulată.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 10 septembrie 2024, ora 15:00, arată și datele din SEAP.

Magistrala 6, cu cele două secțiuni, va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.