Piața de Mergers and Acquisitions (M&A) este de circa 5-6 miliarde de euro anual în România, spune David Țiplea. Cam 10%-15% din tranzacțiile efectuate pe această piață implică fonduri de private equity, iar restul pieței este ocupat de investitorii strategici.
”În 2024 am avut circa 200 de tranzacții, ceea ce a însemnat o creștere de aproximativ 10% față de 2023. Valoric, creșterea pieței a fost de circa 20% față de anul precedent. La finalul lunii septembrie 2024, piața de M&A era de circa 5,5 miliarde de euro, iar finalul anului a fost unul bun”, a declarat David Țiplea.
Specialiștii băncii de investiții Goldman Sachs estimează o creștere a activității M&A la nivel global, cu consolidări chiar și între investitorii de private equity. Țiplea precizează că și în România vom avea o piață bună, chiar dacă elementul politic va fi un factor perturbator pentru anumite fonduri.
”Anumite fonduri de private equity vor căuta o ajustare a evaluărilor. Dar ajustarea multiplilor luați în calcul într-o tranzacție nu e neapărat privită cu ochi buni de antreprenorii români, care sunt extrem de rezilienți. Antreprenorii cu care îți dorești să faci o tranzacție nu vor ceda unor ajustări de prețuri. De aceea, alături de investitorii strategici, un alt tip de cumpărători vor fi antreprenorii români care vor lua poziții de investitori financiari.” arată reprezentantul Cincinnatus sCapital.
În 2024, o serie de fonduri de private equity, Abris, Mozaik sau Oresa și-au vândut participațiile din diferite companii, fie pentru că au ajuns la maturitate, fie pentru că sunt în perioada de fundraising și doresc să arate randamentele foarte bune pe care le aduce România. Mulți dintre ei nu doreau să își asume o eventuală presiune de timp de după reasezarea politică și fiscală din următoarele luni, așa că au vândut în 2024. Din perspectiva unui private equity, anii 2025 și 2026 par mai potriviți pentru investiții decât pentru exit. Există deja tranzacții care urmează să fie finalizate la începutul anului 2025 în care fondurile de private equity sunt cumpărători.
Printre sectoarele economice interesante pentru achiziții se numără cele ale energiei, medical, bunuri de consum și real estate. Alte companii care ar putea face subiectul unor diverse tranzacții în 2025 sunt cele din construcții, turism și din industria de hospitality. Nici sectorul bancar nu este exclus să continue consolidarea prin fuziuni și achiziții.