Premierul britanic Theresa May intenţionează să lanseze până la sfârşitul lunii martie procesul de doi ani de negocieri pentru a părăsi EU. Acestea sunt de aşteptat să fie unele dintre cele mai complicate discuţii internaţionale în care s-a angajat Marea Britanie de la Al Doilea Război Mondial.
Prim-ministrul norvegian Erna Solberg a spus că spera că Marea Britanie va fi în măsură să negocieze un acord care să o menţină foarte aproape de UE, dar a adăugat că va fi o sarcină dificilă.
‘Şi noi simţim uneori când discutăm cu Marea Britanie că viteza lor este limitată de faptul că a trecut atât de mult timp de când au negociat’ singuri asupra acestor probleme, a declarat ea, într-un interviu miercuri seară în timp ce participa la o reuniune a Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria, în sudul Germaniei.
‘Mă tem de un Brexit foarte dur, dar sper că vom găsi o soluţie mai bună’, a adăugat ea.
Deşi nu este în UE, Norvegia este un membru al pieţei unice a blocului şi permite libera circulaţie a lucrătorilor din UE. De asemenea, ea contribuie la bugetul UE şi participă la acordul Schengen fără frontiere interne în Europa.
Unii britanici favorizează o relaţie strânsă în stil Norvegia cu UE după Brexit. Alţii susţin un ‘Brexit dur’, care ar scoate Marea Britanie atât din piaţa unică, cât şi din uniunea vamală a blocului. Marea Britanie nu a aderat niciodată la schema Schengen.
Premierul May a spus până acum puţine lucruri în public despre poziţia ei în negocieri, argumentând că dacă ar face acest lucru, Londra s-ar confrunta cu greutăţi în cadrul discuţiilor.
Marea Britanie s-a alăturat blocului în 1973.
Potrivit lui Solberg, ar fi foarte greu pentru Marea Britanie să accepte cele ‘patru libertăţi’ ale UE – libera circulaţie a bunurilor, capitalului, persoanelor şi serviciilor – fără a avea un vot în Consiliul UE.
‘Sper că vom găsi o soluţie care va lăsa Marea Britanie ca un partener într-o mulţime de activităţi europene în care avem nevoie de ei să fie un partener’, a adăugat liderul norvegian.