Macedonia condamnată la CEDO pentru răpirea unui german predat CIA

Economica.net
13 12. 2012
cedo_92393700

Marea Cameră, instanţa supremă a CEDO, a stabilit definitiv că „Guvernul macedonean (este) responsabil de acte de tortură, rele tratamente şi extrădarea în secret” a acestui bărbat, Khaled El-Masri, în vârstă de 49 de ani, „suspectat de legături cu medii teroriste”.

Judecătorii de la Strasbourg au stabilit cu unanimitate că toate acestea au avut loc în urma încălcării „interdicţiei (aplicării) torturii şi unor tratamente inumane şi degradante” (articolul 3 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului), a „dreptului la libertate şi siguranţă” (articolul 5), la „respectarea vieţii private şi de familie” (articolul 8) şi la „dreptul la un recurs eficient” (articolul 13).

Khaled El-Masri afirmă că a fost victima unei operaţiuni secrete de „extrădare”, în cursul căreia a fost arestat, izolat, interogat şi maltratat într-un hotel din Skopje, timp de 23 de zile, iar ulterior predat unor agenţi CIA care l-ar fi condus într-un centru secret de detenţie, în Afganistan, unde ar fi fost supus altor rele tratamente, timp de peste patru luni.

Judecătorii de la Strasbourg au apreciat că versiunea lui El-Masri se află „dincolo de orice îndoială rezonabilă” şi că „fosta Republică iugoslavă a Macedoniei” trebuie să fie „considerată vinovată de acte de tortură şi rele tratamente (comise) asupra celui vizat, atât în ţară, cât şi după ce a fost transferat autorităţilor americane, în cadrul unei «extrădări» extrajudiciare”.

Khaled El-Masri, care suferă de probleme de natură psihiatrică, nu a fost prezent la audiere. Potrivit avocaţilor săi, în prezent acesta este deţinut în Germania, într-un caz de drept comun.

Cazul său a fost discutat în cadrul unor anchete internaţionale privind acuzaţii de „extrădare extraordinară” în Europa şi implicarea unor state europene.

În 2007, senatorul elveţian Dick Marty a conchis într-un raport pentru Consiliul Europei (CoE) că acesta constituie un „exemplu documentat de extrădare” extrajudiciară şi că versiunea prezentată de către Guvernul macedonean a devenit „în mod incontestabil de nesusţinut”.

În 2010, un fost ministru macedonean a confirmat pentru CEDO că autorităţile din ţara sa, „acţionând în virtutea unui mandat internaţional de arestare valabil emis de către autorităţile americane, l-au arestat pe petiţionar, după care l-au deţinut în secret”, la Skopje.

El a adăugat că cel vizat a fost predat ulterior, la 23 ianuarie 2004, unei „echipe de extrădare” CIA pe aeroportul din Skopje, şi că a părăsit teritoriul macedonean la bordul unui avion închiriat de către CIA.

Khaled El-Masri a fost, într-un final, eliberat şi adus din Afganistan către Germania, via Albania, la 29 mai 2004. Autorităţile americane au admis, ulterior, că a fost vorba despre o „neînţelegere” cu privire la acesta.