Vânzările de memorii și unități de stocare ale Samsung în România au crescut cu 200% în ultimii trei ani. ”România este a doua piață din regiune pentru noi. Ne propunem să mai creștem cu încă 50%” – Maciej Kamiński, director Samsung Memory CEE

12 07. 2023

Operațiunile din România ale Samsung Memory sunt coordonate de hub-ul companiei din Polonia, deschis în 2020. Vânzările Samsung Memory  au crescut cu 80% în Europa Centrală și de Est, între 2020 și 2021, iar previziunea pentru următorii doi ani arată o creștere de 60%. În același interval, vânzările din România au avansat cu 76%.

Samsung Memory este lider de piață din punctul de vedere al valorii vânzărilor, iar livrările ar urma să crească cu 60% între 2023 și 2024, potrivit reprezentanților companiei. Samsung Memory are trei distribuitori autorizați la noi în țară, care împreună au vândut produsele către 770 de parteneri.

”770 este numărul total al partenerilor care au cumpărat produsele noastre în anul precedent de la acești trei distribuitori. Partenerii reprezintă retaileri, retaileri online, specialiști, B2B. Și vrem să creștem acest număr, avem un target intern de a ajunge la 1.000 de parteneri. Dar nu e ușor să prognozăm ce va fi. Însă, noi încă vedem un potențial mare pentru piața B2B”, a spus Maciej Kamiński.

Acesta a adăugat că strategia de dezvoltare din România nu include momentan și creșterea numărului de distribuitori, număr pe care îl consideră suficient pentru o piață de mărimea celei românești. ”Piața românească are o dimensiune medie în Europa. Este mare, dar, dacă o compari cu Germania sau cu țările vestice, nu e așa mare, așa că nu văd nevoia să creștem numărul de distribuitori momentan. Mai degrabă, ar trebui să dezvoltăm competențele pentru a face mai mult B2B cu distribuitorii pe care îi avem deja”.

Întrebat care este în prezent ponderea B2B în afacerile totale din România, Kamiński s-a ferit să avanseze o cifră, însă a precizat că în Polonia, piața de referință din regiune, este între 20-25%.

”Acest lucru va fi în viitor și ținta și pentru România. Cel puțin 20% să fie B2B. Piața B2B, înseamnă și licitații, prețuri speciale pentru proiecte etc.”.

Pe lângă creșterea segmentului B2B, compania intenționează, totodată, să crească vânzările de memorii externe, dar și de carduri de memorie.

”Încă văd un potențial enorm de creștere pentru driverele externe, pentru că, de exemplu, în țările vestice, dar și în Polonia, acest lucru este un business imens. Și cred că clienții români nu sunt încă convinși să le cumpere, să își securizeze confidențialitatea digitală.

Și, de asemenea, cardurile de memorie. Este un business foarte bun, în special pentru retaileri. În cazul nostru, în Polonia și în Europa de la Vest, minim, 70% din carduri sunt vândute în retail, nu în online. De aceea cred că este un potențial imens. Pentru că este un produs cu o decizie de cumpărare rapidă – îl vezi în magazin și decizi să îl cumperi. De aceea, cred că este un potențial enorm să crească”, a explicat oficialul Samsung Memory.

Maciej Kamiński a mai spus că Samsung Memory lucrează cu rețelele de retail de aici pentru a le învăța cum să folosească potențialul magazinelor în etalarea și prezentarea produselor. ”De asemenea, mergem și prin țară, nu doar în București, ci și în orașe mai mici, pentru a înțelege nevoile pieței locale. Și să îi ghidăm cumva și să îi încurajăm să schimbe ceva”.

Portofoliul de produse al companiei cuprinde memorii de tip USB, carduri de memorie SD și microSD (care de curând au primit noi cazuri de utilizare în produse precum drone sau camere video fixe digitale), soluții portabile SSD și SSD-uri interne (SATA și NVMe).

Potrivit companiei, jumătate din vânzările de memorii SATA și NVMe din România sunt Samsung, în primul semestru al anului 2023. Iar la nivel mondial, compania a devenit lider de piață în 2021, detronând compania rivală Intel.

Potrivit lui Maciej Kamiński, în România, piața s-a dezvoltat, în principal, datorită avansului industriei IT, a cererii crescute din timpul pandemiei pentru laptopuri noi și îmbunătățiri de memorie ale celor vechi, în contextul muncii de acasă.

”Pandemia a ajutat foarte mult (vânzările companiei – n.red.) pentru că toată lumea a trebuit să cumpere un computer sau să facă un upgrade la cel vechi și multe companii au oferit angajaților un calculator pentru a lucra de acasă. Aceasta a fost un factor foarte puternic. Dar, în același timp, ce vedem pentru piața de memorii, este că aceasta este ca apa. Este indispensabilă pentru că ai nevoia de ea tot timpul. Dacă nu ai suficient spațiu pe drive, trebuie doar să îl schimbi, nu e nevoie să schimbi tot computerul. Și acesta va fi tema unei campanii pe care o vom derula în România, pentru a învăța clienții și partenerii să gândească diferit despre mesajul pe care îl distribuim în piață. Și anume: atunci când cumpărați un memory drive, de exemplu, faceți și o faptă ecologică. Pentru că nu arunci computerul, ci doar îi extinzi memoria. Și acesta este un factor foarte puternic – upgrade-ul. De asemenea, dacă există o criză economică sau o problemă pe piață, nu trebuie să cumperi un laptop nou pentru 1.000 sau 1.500 de euro. Poți cumpăra un drive de memorie pentru 50 euro și este un upgrade mai ieftin”, a explicat Maciej Kamiński.

Interviul a avut loc cu ocazia summit-ului Samsung Memory, care a avut loc la București la finele lunii iunie.