”Alegerea pe care au făcut-o europenii în primul rând nu este în niciun caz de a participa la acest război, ci de a-l recunoaşte şi de a-l numi astfel, dar văd prea adesea ipocrizie, mai ales pe continentul african (…), de a nu califica drept război” agresiunea lansată de Rusia împotriva Ucrainei, ”pentru că există presiuni diplomatice, ştiu că despre aceasta este vorba”, a spus şeful statului francez în timp ce se află într-o vizită în Camerun în cadrul unui turneu african.
Macron a susţinut că Uniunea Europeană a decis ”să facă totul pentru a opri acest război fără a participa la el” şi a sancţiona ”Rusia pentru a-i bloca efortul de război” şi a o ”izola diplomatic”.
”Aici avem nevoie de voi (de ţările africane n.red.), pentru că altfel această schemă (a invaziei Rusiei în Ucraina) se va reproduce după bunul plac. Nu aceasta este ordinea internaţională pe care o dorim, care se bazează pe cooperare şi respectarea suveranităţii fiecăruia”, a pledat preşedintele francez.
Aflat la rândul său într-un turneu african, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, în Uganda, că ”rolul continentului african în politica noastră externă (a Rusiei, n.red.) va creşte şi o va face în mod semnificativ”.
”Aceasta se va întâmpla indiferent de ceea ce se va întâmpla în relaţiile cu Occidentul” şi este vorba despre interese pe termen lung, nu de interese conjuncturale ale Rusiei în această regiune, a adăugat ministrul rus, citat de agenţia EFE.
Şi preşedintele rus Vladimir Putin a evidenţiat intensificarea contactelor Moscovei cu ţările africane în ultimele luni, precum şi creşterea cu 34% a schimburilor comerciale ale Rusiei cu Africa.
După o întrevedere cu liderul de la Kremlin, preşedintele Senegalului, Macky Sall, care exercită preşedinţia rotativă a Uniunii Africane, a cerut luna trecută ţărilor occidentale să ridice sancţiunile ce împiedică exporturile de grâu şi îngrăşăminte din Rusia.