„Agresiunea Rusiei a dus la o sistematizare a crimelor de război împotriva Ucrainei şi împotriva poporului acesteia”, a spus el într-un mesaj video prezentat în cadrul unui summit de la Kiev pe tema crimelor de la Bucea, cu ocazia marcării unui an de la recucerirea acestei localităţi de către forţele de la Kiev.
„Şi departe de a sancţiona aceste crime contrare tuturor legilor războiului, liderii ruşi au permis ca ele să aibă loc, ba chiar le-au încurajat, sfidând dreptul internaţional şi cu obiectivul clar de a subjuga naţiunea ucraineană prin violenţă”, a adăugat preşedintele Macron.
Pe 31 martie 2022, armata rusă s-a retras din regiunea Kiev, la o lună după lansarea invaziei, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin. Pe 2 aprilie, jurnaliştii AFP au descoperit la Bucea carcase carbonizate de vehicule, case distruse şi mai ales, împrăştiate pe câteva sute de metri, cadavrele a 20 de bărbaţi în civil, dintre care unul avea mâinile legate la spate.
Ucraina estimează că „peste 1.400” de civili au murit în districtul Bucea în timpul ocupaţiei ruse, dintre care 637 în oraşul cu acelaşi nume.
„Niciun abuz, nicio încălcare a dreptului internaţional, nicio crimă de război sau crimă împotriva umanităţii nu trebuie uitate. Pentru că nu există pace fără dreptate”, a continuat preşedintele francez.
Pentru a judeca aceste crime, Emmanuel Macron a pledat pentru crearea unei „instanţe care să aibă suficientă legitimitate internaţională şi care să joace un rol complementar în raport cu instrumentele internaţionale deja existente”.
Autorităţile de la Kiev insistă asupra creării unui tribunal special care să îi judece pe cei mai înalţi oficiali ruşi, aminteşte France Presse.