Macron: Excedentul comercial masiv al Germaniei este periculos pentru economia zonei euro

 Excedentul comercial masiv al Germaniei este periculos pentru economia zonei euro şi este nevoie de mai mult echilibru, a afirmat luni candidatul independent la preşedinţia Franţei, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat grupului media german Funke şi ziarului francez Ouest-France, transmite Bloomberg. 
Economica.net - lun, 17 apr. 2017, 08:43
Macron: Excedentul comercial masiv al Germaniei este periculos pentru economia zonei euro

„Germania beneficiază de pe urma dezechilibrelor din zona euro şi înregistrează un excedent comercial ridicat. Aceste evoluţii nu sunt favorabile nici pentru Germania, nici pentru economia zonei euro. Ar trebui să existe o reechilibrare”, a declarat candidatul pro-european şi de centru Emmanuel Macron, unul din favoriţii la câştigarea alegerilor prezidenţiale din Franţa. 

Criticii susţin că dominaţia Germaniei subminează economiile din UE şi au solicitat Guvernului de la Berlin să adopte măsuri pentru a stimula cererea internă şi importurile. 

O potenţială schimbare a politicii Guvernului german va impune Franţei să adopte în cele din reforme structurale, a declarat Macron. 

„Atât timp cât întârziem aceste reforme, nu ne putem aştepta ca Germania să aibă încredere în noi, după ce am provocat deja dezamăgiri în 2003 şi în 2007”, a afirmat Macron, adăugând că relaţiile sale cu cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Partidului Social-Democrat, Martin Schulz sunt „destul de sincere”. 

Franţa a rămas şi în 2016 al doilea cel mai important partener comercial al Germaniei, după China, volumul cumulat al exporturilor şi importurilor între cele două ţări ajungând la 167 de miliarde de euro. Statele Unite sunt doar pe locul trei, cu 165 de miliarde de euro. 

În privinţa exporturilor, SUA au rămas anul trecut cel mai mare client pentru produsele „Made in Germany”, importând bunuri în valoare de aproximativ 107 miliarde de euro. Importurile Franţei din Germania s-au situat la 101 miliarde de euro, iar pe locul trei se află Marea Britanie, cu 86 de miliarde de euro. Marea Britanie înregistrează şi cel mai mare excedent comercial bilateral: exporturile au depăşit importurile din Marea Britanie cu peste 50 de miliarde de euro. Pe locul doi se află SUA, cu 49 de miliarde de euro. 

Germania a încheiat anul 2016 cu un nou record în ceea ce priveşte excedentul balanţei comerciale, de 252,9 miliarde de euro, în condiţiile în care exporturile celei mai mari economii europene au atins un nivel fără precedent, a anunţat recent aceasta Oficiul Federal de Statistică. 

Anul trecut, Germania a exportat bunuri în valoare de 1.207,5 miliarde de euro, în creştere cu 1,2% comparativ cu 2015, în timp ce importurile au crescut cu doar 0,6%, până la 954,6 miliarde de euro. În consecinţă, excedentul balanţei comerciale a atins un nou record de 252,9 miliarde de euro, devansând precedentul record de 244,3 miliarde de euro stabilit în 2015. 

Aceste cifre riscă să alimenteze criticile adresate Berlinului cu privire la balanţa sa comercială considerată ”prea excedentară”. 

Atât Comisia Europeană, cât şi SUA, au cerut Germaniei să majoreze cererea internă şi importurile pentru a reduce dezechilibrele şi să susţină creşterea economiei mondiale, inclusiv în zona euro. 

Ultimele critici de acest fel au fost formulate la finele lunii ianuarie de Peter Navarro, consilierul preşedintelui american, Donald Trump, care a acuzat Berlinul că exploatează celelalte ţări ale Uniunii Europene şi SUA printr-un euro care ar fi subevaluat, ceea ce face produsele germane mai competitive. 

Germania a respins însă aceste critici, spunând că a stimulat deja cererea internă, prin introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 şi majorarea pensiilor în 2016. În plus, Guvernul de la Berlin a majorat cheltuielile publice pentru drumuri, infrastructură digitală şi solicitanţii de azil, în ideea de a menţine bugetul la un nivel echilibrat. 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...