”Vom finaliza conexiunile pentru gaze astfel încât să putem livra gaz Germaniei (…) dacă este nevoie de solidaritate”, iar Germania la rândul ei ”ar fi în situaţia de a produce mai multă electricitate şi de a ne livra şi nouă în situaţiile de vârf” de consum, a declarat Macron după o întrevedere prin videoconferinţă cu Scholz dedicată crizei energetice.
Liderul de la Elysee s-a declarat de asemenea favorabil achiziţiilor comune de gaz natural în UE, pentru a cumpăra gaz ”mai ieftin”, precum şi plafonării preţului gazului rusesc cerută de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Preşedintele francez a mai spus că susţine realizarea de interconectoare pentru transportul gazelor naturale între statele UE oriunde ”are sens”, în opinia sa însă un astfel de interconector nefiind necesar între Spania şi Franţa.
Ideea unei conducte de gaze între Spania şi Franţa, abandonată în anul 2019, a fost relansată recent în noul context generat de războiul din Ucraina şi de sancţiunile europene împotriva Rusiei, dar atunci, ca şi acum, Franţa s-a arătat reticentă cu privire la un asemenea proiect, faţă de care a pledat însă favorabil cancelarul german Scholz, acesta din urmă dorind un gazoduct care să lege Spania de Europa centrală.
Având în vedere contextul menţionat, Germania intenţionează să menţină în rezervă operaţională până în aprilie anul viitor două reactoare nucleare a căror închidere definitivă era programată pentru sfârşitul anului în curs, ca soluţie de rezervă pentru acoperirea nevoilor energetice iarna aceasta, scrie publicaţia Der Spiegel, citată de Reuters.
Pe de altă parte, importatorul german de gaze Uniper a anunţat că, în urma deciziei Rusiei de a sista furnizarea gazelor prin conducta Nord Stream, Germania ar putea lua în calcul inclusiv raţionalizarea consumului de gaze.