Contractul este cofinanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Autobuzele trebuie să aibă o lungime de zece metri operabile în condiții de șes, de tip solo (nearticulate), cu podea integral coborâtă, facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă, fără etaj. Durata de funcționare trebuie să fie de minim 15 ani, din care durata de utilizare fără reparație generală de minim opt ani. De asemenea, durata de utilizare a bateriilor electrice va fi de minim cinci ani.
Contractul este împărţit în cinci loturi, câte unul pentru fiecare oraş, şi mai prevede, de asemenea, şi achiziţia a 68 de staţii de încărcare lentă si 18 de staţii de încărcare rapidă.
Primul lot vizează achiziţia a 11 autobuze electrice, 3 staţii de încărcare rapidă şi 11 staţii de încărcare lentă pentru Brăila.
Pentru Constanţa vor fi cumpărate 21 autobuze, 5 staţii de încărcare rapidă şi 21 staţii de încărcare lentă.
În Focșani, respectiv lotul trei, vor fi achiziţionate 20 autobuze electrice, 5 staţii de încărcare rapidă şi 20 staţii de încărcare lentă.
Municipiul Lugoj va primi 9 autobuze, 3 staţii de încărcare rapidă şi 9 staţii de încărcare lentă.
În sfârşit, pentru Slobozia vor fi achiziţionate 7 autobuze, 2 staţii de încărcare rapidă şi 7 staţii de încărcare lentă.
Termenul limită până la care companiile interesate pot depune oferte este 5 martie 2019, potrivit anunţului publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
În luna decembrie a anului trecut, MDRAP lansa licitaţia pentru achiziţia a 51 de autobuze electrice pentru oraşele Alba Iulia (13), Buzău (9), Ploieşti (9) şi Constanţa (20).
Cu o lună înainte, Primăria Turda a semnat contractul pentru cumpărarea a 20 de vehicule nepoluante fabricate în Cehia, aceasta fiind prima achiziţie de autobuze electrice din România care se realizează cu fonduri europene.
Anterior, Primăria Suceava a semnat contract pentru achiziția a cinci autobuze electrice, fabricate în Turcia iar Primăria Cluj – Napoca a cumpărat autobuze electrice de la producătorul polonez Solaris. În ambele cazuri, finanțarea este asigurată în proporție de 85% din fonduri elvețiene.
Și Primăria Capitalei a anunţat încă din luna august că a depus cereri de finanţare pentru fonduri europene în valoare de 283 milioane euro pentru mai multe investiţii, precum achiziţionarea a 100 de tramvaie şi a 100 de autobuze electrice. Până acum a fost lansată licitaţia pentru cele 100 de tramvaie.