MADR: Anchetă epidemiologică pentru stabilirea sursei virusului gripei aviare

Economica.net
15 01. 2020
baby_duck_wallpaper_94621400

„Pentru stabilirea sursei virusului gripal aviar la această dată este în derularea ancheta epidemiologică. În cazul în care boala se va răspândi pe teritoriul ţării noastre, cum s-a întâmplat şi în alte ţări europene, cu siguranţa sectorul avicol va fi afectat”, a spus Oros într-un răspuns transmis la solicitarea AGERPRES.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că în urma diagnosticării focarului de gripă aviară într-o exploataţie comercială de găini ouătoare din judeţul Maramureş a fost convocată şedinţa Centrului Naţional de Combatere a Bolilor în videoconferinţă cu prefecţii din Maramureş şi judeţele limitrofe – Satu-Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Suceava.

„Conform solicitării ANSVSA, instituţia care se ocupă de monitorizarea, combaterea şi eradicarea bolilor la animale, la sediul MAI, a fost convocată şedinţa Centrului Naţional de Combatere a Bolilor în videoconferinţă cu prefecţii din Maramureş şi judeţele limitrofe. S-a avut în vedere gestionarea situaţiei provocate”, a subliniat Oros.

Acesta a mai spus că ANSVSA a instituit măsuri în conformitate cu prevederile Directivei Consiliului nr.94/2005, transpusă în legislaţia naţională prin Ordinul Preşedintelui ANSVSA nr 54/2207, respectiv uciderea şi incinerarea păsărilor din exploataţia incriminată, delimitarea zonelor de protecţie şi supraveghere, restricţionarea circulaţiei păsărilor, a produselor şi subproduselor acestora şi măsuri de prevenţie la nivelul exploataţiilor de păsări situate în vecinătatea exploataţiei contaminate.

De asemenea, ANSVSA monitorizează şi supraveghează starea de sănătate a păsărilor domestice şi sălbatice susceptibile de contaminare şi informează crescătorii de păsări pentru întărirea măsurilor de biosecuritate.

ANSVSA a anunţat marţi seara că a fost diagnosticat virusul gripei aviare într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş, cu un efectiv de 18.699 de păsări.

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) au declarat miercuri că ouăle din ferma de găini din judeţul Maramureş, unde a fost diagnosticat un focar de gripă aviară, au fost sechestrate încă din faza de suspiciune, în vederea incinerării, susţin.

Aceştia confirmă că aceste ouă nu au ajuns pe piaţa locală la comercializare.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor ne-a informat că, încă din faza de suspiciune, au fost luate măsurile legale, inclusiv cele comerciale, ouăle aflate în stoc fiind sechestrate în vederea incinerării. Din punct de vedere al pieţei ouălor de consum, aceasta nu poate fi afectată întrucât numărul păsărilor aflate în focare şi în zonele de protecţie şi supraveghere este foarte mic. În prezent, autorităţile statului sunt mobilizate pentru izolarea focarului şi aplicarea măsurilor specifice pentru a opri extinderea bolii şi la alte ferme. Dacă lucrurile decurg normal în circa 21-30 de zile focarul de gripă aviară se va stinge şi lucrurile vor reveni la normal”, menţionează preşedintele UCPR, Ilie Van, într-un comunicat transmis miercuri la solicitarea AGERPRES.

Potrivit sursei citate, izolarea acestui focar de gripă aviară de restul ţării se poate face mult mai uşor deoarece focarul este într-un judeţ de graniţă.

În tot judeţul Maramureş există un număr de 12 ferme comerciale de găini ouătoare, din care patru sunt membre UCPR.

Efectivul total de găini ouătoare din judeţul Maramureş, conform datelor MADR, este de cea 190.000 de capete, ceea ce reprezintă un procent de 2,1% din totalul de găini existente în fermele comerciale şi 0,6% din totalul găinilor existente în România.

În România există un număr de 246 ferme comerciale de găini care produc ouă pentru consum, cu circa 9 milioane de capete.

În prezent, gripa aviară evoluează în Polonia, Slovacia, Ungaria şi Irlanda de Nord.