MADR: Beneficiarii fondurilor pentru pescuit vor putea primi avansuri pentru derularea proiectelor

Economica.net
16 04. 2014
pescuit_pescar_peste_60781600

Parlamentul României a adoptat în 15 aprilie modificarea OUG 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile, ceea ce va permite acordarea de avansuri din finanţarea nerambursabilă, atât la începutul implementării, cât şi pe parcursul acesteia.

‘Prin această facilitate vrem să venim în întâmpinarea beneficiarilor şi să le oferim sprijin efectiv pentru a derula şi finaliza proiectele contractate. Acest instrument financiar reprezintă o primă măsură pe care am luat-o pentru a accelera absorbţia Programului Operaţional de Pescuit şi sunt determinat în a continua îmbunătăţirea şi eficientizarea acestor finanţări importante pentru sectorul piscicol din România’, a declarat George Octavian Turtoi, secretar de stat în MADR.

Beneficiarii privaţi ai POP care nu au început investiţia vor putea solicita un avans de până la 40% din valoarea finanţării nerambursabile, iar cei publici de până la 50%. În cazul în care investiţiile sunt demarate, AMPOP poate plăti valoarea totală eligibilă nerambursabilă a tranşei de plată, pe baza facturilor prezentate, urmând ca beneficiarii să justifice ulterior virarea sumelor către terţi prin Ordin de Plată.

Potrivit MADR, pentru a primi aceste sume de bani, un beneficiar trebuie să prezinte o scrisoare de garanţie care să acopere 110% din valoarea avansului. Aceasta poate fi emisă de o bancă comercială sau de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM.

România a atras până în prezent aproximativ 93 de milioane de euro prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) din alocarea financiară de 278 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013, însă alte 24 de milioane de euro au fost pierdute din cauza disfuncţionalităţilor din sistem, jumătate din această sumă numai în anul 2013, potrivit datelor furnizate AGERPRES, la începutul lunii martie, de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

Acesta a subliniat că orice stat membru, dacă nu reuşeşte să cheltuiască alocările anuale în cei doi ani ulteriori, conform regulii ‘n plus doi’, sumele se dezangajează automat şi se întorc către contributorul net, iar regula este valabilă pe orice program de finanţare.

‘Până în prezent avem dezangajări totale de 24 de milioane euro pe tot programul de pescuit, din care numai în 2013 sunt 12 milioane de euro. Provocarea principală pe POP este să nu mai dezangajăm niciun euro anul acesta şi nici până la finalul programului. Ţinta pe acest program, şi sunt un om realist, nu spun fantezii, este să nu dezangajăm nimic şi să contractăm toţi banii pe care îi avem în proporţie de 108-110%. Ultimele măsuri s-au închis, respectiv acvacultura şi renunţarea la activităţi de pescuit, şi acum mergem pe partea de implementare plăţi’, a explicat Turtoi.

În ceea ce priveşte viitorul POP, oficialul MADR a arătat că se lucrează la un draft chiar dacă nu s-au finalizat încă negocierile privind alocarea financiară 2014-2020.

Potrivit unor informaţii din piaţă, pe viitoarea programare prin POP se va tăia drastic din fondurile pentru pescuit şi acvacultură ale mai multor state membre, printre care şi România, pentru a le redistribui altor state. În actualul program – cele 230,7 de milioane de euro alocate României doar din fonduri europene, fără contribuţia naţională – au reprezentat al treilea buget după Spania şi Portugalia. Prognoza Comisiei Europene arată că în viitoarea programare financiară România va primi în jur de 150 de milioane euro, suma alocată României fiind redusă substanţial din cauza gradului scăzut de absorbţie.

Plăţile prin POP au fost întrerupte, în ianuarie 2012, din cauza unor erori şi nereguli în procesul de selecţie a proiectelor depuse, dar şi a unor deficienţe în separarea funcţiilor şi atribuţiilor din cadrul Autorităţii de Management. Comisia Europeană a deblocat Programul Operaţional de Pescuit un an mai târziu, în mai 2013, când a rambursat României cele aproape 60 de milioane de euro pe care le-a suportat statul român.