MADR: Mierea, vinul şi carnea de bovine, pe lista produselor agroalimentare româneşti care ar putea fi exportate în China

Mierea, vinul şi carnea de bovine se află pe lista produselor agroalimentare româneşti care ar putea fi exportate în China, iar transportul acestor mărfuri din România s-ar putea face folosind trenul expres dintre China şi Uniunea Europeană, prin portul Pireu.
Economica.net - joi, 01 aug. 2019, 13:06
MADR: Mierea, vinul şi carnea de bovine, pe lista produselor agroalimentare româneşti care ar putea fi exportate în China

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) remis joi AGERPRES, ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a primit miercuri o delegaţie a Republicii Populare Chineze condusă de doamna Jiang Yu, ambasadorul Chinei în România, întâlnire la care a participat şi Roxana Zarma, directorul general al Direcţiei generale Afaceri europene şi Relaţii internaţionale.

„Principalele teme au vizat aspecte privind exportul produselor agroalimentare în China, deschiderea pieţei chineze pentru produsele româneşti, cum ar fi mierea, vinul, floarea soarelui, carnea de bovine şi identificarea unor soluţii pentru transportul mărfurilor, consolidarea cooperării pentru transferul de tehnologie şi a investiţiilor chinezeşti în România, precum şi stimularea schimburilor comerciale”, se arată în comunicat MADR.

Ambasadorul Chinei a precizat că agricultura reprezintă unul din domeniile importante de colaborare bilaterală dintre cele două ţări, adăugând că se doreşte o mai bună prezenţă a produselor agroalimentare româneşti pe piaţa din China, la expoziţiile şi târgurile de profil. Ea a menţionat că apreciază competitivitatea produselor româneşti şi că există deschidere pentru piaţa chineză, cu respectarea criteriilor privind calitatea şi cantitatea, subliniază MADR.

În cadrul întâlnirii, Jiang Yu a prezentat existenţa unui plan ambiţios pentru transportul mărfurilor din România folosind trenul expres dintre China şi Uniunea Europeană, prin portul Pireu.

De asemenea, au fost expuse avantajele tehnologice de care beneficiază agricultura chineză, privind sistemele de irigaţii şi utilajele agricole, iar partea chineză şi-a manifestat interesul pentru consolidarea cooperării în tehnologia şi industria agricolă în vederea obţinerii unor avantaje mutuale, un model în acest sens fiind Parcul Ştiinţific şi Tehnologic pentru Agricultură China-România.

„Ambasadorul Jiang Yu şi-a exprimat convingerea că Ministerul Agriculturii va continua să creeze un mediu favorabil pentru transferul de tehnologie şi investiţii din partea întreprinderilor chineze”, spun reprezentanţii MADR.

La rândul său, ministrul Daea a remarcat îndelungata tradiţie a relaţiilor de cooperare dintre România şi China, amintind acţiuni concrete, respectiv schimburi tehnologice importante, în domeniul viticulturii şi al aviculturii între România şi China, care au apropiat interesele celor două state.

Ministrul a propus ca în perioada următoare să fie organizată o întâlnire între directorul general al Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea şi echipe de specialişti chinezi, în vederea stabilirii elementelor şi a posibilităţilor concrete privind exportul de vin, dar şi al altor produse autohtone, precum şi discutarea importantelor aspecte conexe: oferta de export, structura acesteia şi cantitatea, modalităţile de transport, condiţiile fito-sanitare, de sănătate şi calitate pe care trebuie să le îndeplinească produsele solicitate.

Totodată, Daea a apreciat oportunitatea realizării transferului de informaţii privind realizarea schimbului tehnologic în domeniul irigaţiilor, în cazul în care există interes investiţional din partea întreprinzătorilor chinezi în acest sector în România, întrucât, deşi statul român alocă sume importante pentru investiţii, sunt multe alte obiective care ar putea fi abordate.

Potrivit datelor INS, prelucrate de MADR, în anul 2018, România a exportat în China o cantitate de 3.112,91 tone de produse agroalimentare, în valoare de 8,173 milioane de euro, dar a importat 28.018,77 tone de alimente în valoare de 47,464
milioane euro. Vinurile, laptele, carnea de porc proaspătă sau refrigerată, fructele, produsele de patiserie şi de brutărie şi ciocolata au fost printre cele mai exportate produse româneşti pe piaţa chineză, în timp ce importurile din China au vizat intestine şi stomacuri de animale, fileuri de peşte, tutunuri brute şi neprelucrate, tomate preparate sau conservate, seve şi extracte vegetale şi uleiul de origine vegetală, citrice proaspete legume uscate, piper.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail......
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Antreprenorul China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a început lucrările de așternere a stratului de ...
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International ...
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a ...