MADR: Nu am emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina

Datele Ministerului Agriculturii pe baza informațiilor furnizate de către ANSVSA și Autoritatea Vamală Română arată că din iulie 2023 și până în prezent nu au fost realizate în România importuri de cereale de proveniență Ucraina, mai ales în contextul în care instituția nu a eliberat până în prezent nicio licență de import pentru produse proveniență Ucraina, potrivit legislației în vigoare.
Alina Stanciu - mar, 20 feb. 2024, 18:08
MADR: Nu am emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina

Până la data de 20 februarie 2024, MADR nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina, reglementate prin Ordonanța de Urgenţă nr.84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, potrivit unui comunicat al instituției.

De asemenea, conform sursei citate, începând din iulie 2023 (de când a început anul de comercializare 2023/2024) România nu a importat deloc grâu, porumb și floarea-soarelui. Astfel, importurile totale de grâu în 2023 (ianuarie-decembrie) s-au cifrat la 210.654 de tone de grâu, 561.096 tone porumb și 71.920 de tone de floarea-soarelui.

„Având în vedere că MADR nu a eliberat până în prezent nicio licență de import pentru produse proveniență Ucraina, potrivit legislației în vigoare, de la începutul anului 2024 și până în prezent nu au fost realizate importuri în România de cereale proveniență Ucraina”, mai spune Ministerul.

Reamintim că în ședința Guvernului din data de 12 octombrie 2023 a fost adoptată ordonanța de urgență privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Actul normativ adoptat stabilește măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării. Produsele agricole care fac obiectul importului reglementat prin actul invocat sunt: grâul și meslinul, porumbul, semințele de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate, semințele de floarea-soarelui, chiar sfărâmate. Actul normativ a fost completat în decembrie 2023, pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe bază de licență fiind adăugate făina și zahărul.

Potrivit unor informații publicate de platforma Agricensus, care citează date de la vama ucraineană, România ar fi importat de la începutul acestui an comerccial (iulie 2023) 1 milion de tone de grâu, fiind al doilea cel mai mare importator după Spania. 

Te-ar mai putea interesa și
BNR vorbește oficial despre cursul de schimb optim.  Ce și cum decide banca centrală legat de cursul de schimb valutar
BNR vorbește oficial despre cursul de schimb optim. Ce și cum decide banca centrală legat de cursul de schimb valutar
Leonardo Badea, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR) tratează, într-un amplu material de analiză, problema cursului de schimb valutar și cea a deciziilor pe care o bancă......
Firma Irinei Rimes a avut afaceri de 2,2 milioane lei şi marjă de profit net de peste 77% cu un salariat
Firma Irinei Rimes a avut afaceri de 2,2 milioane lei şi marjă de profit net de peste 77% cu un salariat
Irina Music, firmă deţinută integral de cântăreața Irina Rimes, a avut o cifră de afaceri netă de 2,2 milioane de ...
DNA îl contrazice pe Anastasiu în privința calității acestuia în dosarul de mituire a unei funcționare ANAF. „Ambii acționari ai Eurolines au fost martorii denunțători, deți doar unul a semnat denunțul”
DNA îl contrazice pe Anastasiu în privința calității acestuia în dosarul de mituire a unei funcționare ANAF. „Ambii ...
Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, sâmbătă, că, în februarie 2018, celor doi reprezentanţi ai societăţii ...
Intel abandonează proiectul de producție de cip-uri în Germania și Polonia și va continua concedierile
Intel abandonează proiectul de producție de cip-uri în Germania și Polonia și va continua concedierile
Intel a anunțat noi măsuri în planul său de redresare și de reduceri de cheltuieli. Compania abandonează planurile ...