MADR: Nu am emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina

Datele Ministerului Agriculturii pe baza informațiilor furnizate de către ANSVSA și Autoritatea Vamală Română arată că din iulie 2023 și până în prezent nu au fost realizate în România importuri de cereale de proveniență Ucraina, mai ales în contextul în care instituția nu a eliberat până în prezent nicio licență de import pentru produse proveniență Ucraina, potrivit legislației în vigoare.
Alina Stanciu - mar, 20 feb. 2024, 18:08
MADR: Nu am emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina

Până la data de 20 februarie 2024, MADR nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina, reglementate prin Ordonanța de Urgenţă nr.84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, potrivit unui comunicat al instituției.

De asemenea, conform sursei citate, începând din iulie 2023 (de când a început anul de comercializare 2023/2024) România nu a importat deloc grâu, porumb și floarea-soarelui. Astfel, importurile totale de grâu în 2023 (ianuarie-decembrie) s-au cifrat la 210.654 de tone de grâu, 561.096 tone porumb și 71.920 de tone de floarea-soarelui.

„Având în vedere că MADR nu a eliberat până în prezent nicio licență de import pentru produse proveniență Ucraina, potrivit legislației în vigoare, de la începutul anului 2024 și până în prezent nu au fost realizate importuri în România de cereale proveniență Ucraina”, mai spune Ministerul.

Reamintim că în ședința Guvernului din data de 12 octombrie 2023 a fost adoptată ordonanța de urgență privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Actul normativ adoptat stabilește măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării. Produsele agricole care fac obiectul importului reglementat prin actul invocat sunt: grâul și meslinul, porumbul, semințele de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate, semințele de floarea-soarelui, chiar sfărâmate. Actul normativ a fost completat în decembrie 2023, pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe bază de licență fiind adăugate făina și zahărul.

Potrivit unor informații publicate de platforma Agricensus, care citează date de la vama ucraineană, România ar fi importat de la începutul acestui an comerccial (iulie 2023) 1 milion de tone de grâu, fiind al doilea cel mai mare importator după Spania. 

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Pe stâncile abrupte de pe coasta de nord-vest a Spaniei, pescarii îmbrăcaţi în combinezoane impermeabile evită valurile în timp ce culeg crustacee cu coaja delicată, o delicatesă de Crăciun......
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi că va demara în ianuarie anul viitor ...
Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în apropierea oraşului Aktau din Kazahstan, au anunţat miercuri agenţiile de presă ...
Atac rus asupra Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelinski. Un mort si 14 răniți
Atac rus asupra Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelinski. Un mort si 14 răniți
Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 14 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ...