„Volumul total pe care îl vom încasa până la sfârşitul anului 2018 din PNDR este 1,2 miliarde de euro. Sunt bani siguri care vor intra în ţară pentru că fac obiectul cererilor de plată care au fost trimise către Bruxelles. Planul nostru pentru 2018 este să terminăm anul cu depăşirea procentului de 50% din anvelopa financiară pe care o avem la dispoziţie prin PNDR anvelopă care se cifrează la 8,1 miliarde de euro”, a precizat Potor.
El a spus că „în afara procentului foarte onorabil” spre care ne îndreptăm, de peste 50%, acest lucru va plasa România în topul absorbţiei la nivel european din punct de vedere al valorii nominale.
„Poate vor fi unele ţări europene care depăşesc 50%, dar dacă au anvelopa financiară mai mică, de 2 – 3 miliarde de euro, absorbţia se raportează proporţional. Prin urmare, România rămâne ţara cu cea mai mare absorbţie financiară pe dezvoltare rurală, lucru recunoscut şi la nivel european, iar comisarul Hogan în vizita sa din 13 septembrie a apreciat pozitiv acest lucru. Eu spun că blazonul pe care l-am creat îl păstrăm în 2018 şi îl vom continua şi în 2019”, a adăugat Potor.
În ceea ce priveşte POPAM (Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, n.r.), oficialul MADR a precizat că absorbţia a depăşit 30% din anvelopa financiară de 235 de milioane de euro, sumă adusă efectiv în ţară prin acest program.