MADR va plăti în septembrie 80% din banii necesari pentru a despăgubi fermierii afectați de secetă. Suprafețele calamitate cresc pe zi ce trece
Ministerul Agriculturii a alocat pentru despăgubirea fermierilor afectați de seceta din acest an 850 de milioane de lei, din cei aproximativ 3,4 miliarde de lei cât a obținut în plus la rectificarea bugetară aprobată de Guvern vinerea trecută, a declarat ministrul de resort, Adrian Oros.
Potrivit acestuia, cei 850 de milioane de lei vor ajunge pentru plata a aproximativ 80% din sumele necesare pentru a despăgubi fermierii. Restul va fi achitat după rectificarea bugetară prevăzută pentru octombrie. “Ne dorim să asigurăm un echilibru pentru a compensa pierderile înregistrate de toți actorii din agricultură. Sunt cei afectați de secetă, dar sunt și sectoare precum zootehnia afectate atât de secetă cât și de pandemie” a explicat Ministrul.
“Rectificarea bugetară de săptămâna trecută ne-a permis să alocăm 850 de milioane de lei pentru secetă, ceea ce asigură minim 80% din cuantumul pe care o să îl direcționăm spre despăgubiri în septembrie. Restul de 20% sau mai puțin va fi dat la rectificarea din octombrie”, mai spune Oros.
Când se dau banii
Ministrul spune că OUG privind acordarea despăgubirilor pentru secetă a plecat azi la Ministerul de Finanțe, urmând să fie publicat în Monitorul Oficial cât mai repede.
Astfel, după 10 zile de la publicare, fermierii vor putea depune la APIA cererile de plată “unde vor trece suma maximă de 925 de lei pe hectar ( cum este în cazul grâului de exemplu n.red)”, procesele verbale de constatare a suprafețelor calamaitate și datele bancare.
Ulterior, APIA va vira în conturi cel puțin 80% din suma pe care au solicitat-o fermierii, urmând ca restul să ajungă la ei din octombrie, după următoarea rectificare bugetară.
Problema este însă că suprafața calamitată crește întrucât sunt afectate și culturile însămânțate în primăvara lui 2020, cu precădere cele cu porumb și floarea-soarelui. “Am făcut o analiza a ceea ce se întâmplă cu culturile de primăvară și din păcate sunt suprafete importante în unele judete care sunt calamitate. Este vorba despre culturi însămânțat primăvara respectiv porumb și floarea soarelui. Va trebui să găsim o modalitate de a compensare și pentru aceste pierderi”, a mai spus ministrul.
Potrivit OUG, cuantumul despăgubirilor pe hectar sunt următoarele:
– pentru grâu – 925 lei;
– secară – 925 de lei;
– triticale – 805 lei;
– orz – 912 lei;
– orzoaică – 951 lei;
– ovăz – 772 lei;
– rapiţă – 1.002 lei.
În ceea ce privește sectorul zootehnic, afectat atât de secetă cât și de pandemie, șeful MADR spune că va oferi detalii despre cuantumul sprijinului săptămâna viitoare.
În acest sector va merge practic restul dintre suma obținută în plus la rectificare și suma alocată pentru a-i despăgubi pe fermierii afectați de secetă.