MAE: Austria a revizuit condițiile de intrare în țară. Noile măsuri sunt valabile până la 30 iunie

21 05. 2021
viena_41877800_55579100

Potrivit MAE, persoanele care călătoresc în Austria din state pentru care nu au fost emise alerte de călătorie, inclusiv din România, sunt exceptate de la măsura autoizolării, dacă pot dovedi că în ultimele 10 zile s-au aflat pe teritoriul unuia dintre aceste state: Andorra, Australia, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franţa, Liechtenstein, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveţia, Coreea de Sud, Ungaria şi Vatican.

Totodată, intrarea în Republica Austria este permisă în baza prezentării unuia dintre următoarele documente: certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autorităţile competente (cu ser Johnson&Johnson, AstraZeneca, Biontech/Pfizer, Moderna sau Sinopharm), efectuat cu cel mult nouă luni anterior deplasării; test negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 (tip PCR sau antigen, cu valabilitate de 72 de ore, respectiv 48 de ore de la data prelevării probelor); un certificat medical care să ateste recuperarea după infectarea cu virusul SARS-CoV-2 (nu mai vechi de 6 luni) sau o dovadă a prezenţei anticorpilor (nu mai veche de 3 luni).

MAE menţionează că, în situaţia în care nu poate fi îndeplinită niciuna dintre condiţiile menţionate, persoana în cauză trebuie să efectueze, în cel mult 24 de ore de la intrarea în Austria, un test biologic molecular sau antigen pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, costurile fiind suportate din bugetul personal. Copiii cu vârsta de până la zece ani sunt exceptaţi de la obligaţia de testare.

Toate persoanele care intră în Republica Austria trebuie să se înregistreze online, cu 72 de ore anterior călătoriei, prin intermediul sistemului Pre-Travel-Clearance: www.oesterreich.gv.at.

Tranzitul pe teritoriul Austriei spre destinaţii din alte state este permis în regim permanent, fără oprire (înnoptare), cu excepţia opririlor absolut esenţiale. Este obligatorie prezentarea, la cererea autorităţilor, de către toate persoanele care tranzitează Austria, a dovezilor care să ateste ieşirea de pe teritoriul austriac şi asigurarea intrării în statul de destinaţie (rezervări la hotel/tren/autobuz/avion, documente justificative privind domiciliul/rezidenţa/dreptul de şedere, proprii sau ale membrilor de familie, după caz: certificate de căsătorie etc., contracte de muncă, orice altă dovadă a necesităţii intrării, de exemplu adeverinţă de tratament medical imperios necesar, de studii etc.).

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena: 0043 1 503 24 65 şi 0043 1 505 23 81, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice 0043 699 117 26027.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: www.ris.bka.gv.at, www.mae.ro/node/51901 şi www.viena.mae.ro.