MAE: Majoritatea statelor membre continuă să susţină ferm aderarea României la Schengen
„Poziţia Olandei este deja cunoscută, oficiali de la Haga arătând că pentru luarea deciziei vor aştepta raportul Comisiei Europene din decembrie privind România. O poziţie similară a fost exprimată şi de Germania”, se evidenţiază într-o poziţie transmisă joi MEDIAFAX de MAE.
De asemenea, MAE menţionează că Belgia şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea României, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Bruxelles, de la începutul săptămânii.
„Din contactele diplomatice avute, a rezultat că majoritatea statelor membre continuă să-şi exprime sprijinul ferm pentru aderarea României, considerând acest pas firesc şi meritat. România îşi menţine obiectivul legitim de a adera la Spaţiul Schengen şi va continua demersurile necesare în această direcţie, pe baza formulei de compromise franco-germane vizând aderarea în două etape”, se mai arată în poziţia MAE.
Totodată, Ministerul de Externe afirmă că, împreună cu celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu, va continua dialogul cu partenerii europeni în vederea obţinerii unei decizii pozitive în acest sens.
Îndoielile cu privire la voinţa Guvernului român de a respecta statul de drept, manifestate în special de Germania, Olanda şi Belgia, au constrâns preşedinţia cipriotă a UE să anuleze o reuniune consacrată aderării la Schengen, a declarat marţi o sursă diplomatică de la Bruxelles, a relatat AFP.
„Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de Interne de miercuri de la Bruxelle, dar trei ţări – Germania, Olanda şi Belgia – au anunţat că se opun acestei aderări din cauza situaţiei politice din România”, a explicat un diplomat.
„Agenda a devenit inconsistentă şi dintr-o dată nimic nu mai justifica reuniunea miniştrilor”, a subliniat unul dintre omologi. Reuniunea miniştrilor Justiţiei prevăzută pentru ziua următoare a fost, de asemenea, anulată.
Preşedinţia cipriotă a anunţat săptămâna trecută anularea celor două reuniuni.
Discuţia privind aderarea României şi Bulgariei a fost prevăzută pentru următoarea reuniune a miniştrilor de Interne din cadrul UE din octombrie, dar „subiectul nu este încă definitivat şi nu va fi luată nicio decizie până anul următor”, a mărturisit un diplomat sub acoperirea anonimatului.
Susţinerea acestei aderări în cadrul Comisiei Europene este din ce în ce mai discretă şi nimeni nu mai pledează de acum pentru accelerarea luării de decizii, a subliniat diplomatul. Aderarea Bulgariei este legată de cea a României, iar Sofia este, în consecinţă, victima criticilor emise de membrii Schengen la adresa Bucureştiului, a mai relatat AFP.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, după întrevederile de la Bruxelles cu oficialii UE, că în discuţii s-a exprimat convingerea că cel mai târziu în luna decembrie se va lua o decizie cu privire la data aderării la Schengn. „Fără să ne întrebe nimeni, oricum s-a amânat JAI pentru luna octombrie şi, cum până în octombrie nu am ocazia să mă întâlnesc cu principalii lideri politici care exprimă rezerve, mi-am fixat, şi, zic eu că este un termen realist, ne-am fixat ca termen dacă nu octombrie, atunci decembrie, să ştim o dată”, a adăugat el.