MAE: Raportul NIESR confirmă exagerarea speculaţiilor despre afluxul masiv de români în M.Britanie

Ministerul român de Externe apreciază că studiul publicat vineri de Institutul Naţional pentru Cercetare Economică şi Socială din Marea Britanie confirmă că sunt exagerate şi nefundamentate speculaţiile privind un aflux masiv de români spre această ţară.
Economica.net - vin, 05 apr. 2013, 12:48
MAE: Raportul NIESR confirmă exagerarea speculaţiilor despre afluxul masiv de români în M.Britanie

„Ministerul Afacerilor Externe ia notă de rezultatele acestui studiu, care confirmă evaluările instituţiilor româneşti, conform cărora speculaţiile din media britanică privind eventualitatea unei creşteri masive a mobilităţii dinspre România spre Marea Britanie sunt exagerate, fiind, în cea mai mare parte, lipsite de fundament. Astfel, concluziile studiului nu acreditează ideea, intens promovată, în ultima perioadă, de mass-media britanică, a unui aflux masiv de cetăţeni dinspre România, odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, începând cu 1 ianuarie 2014”, se arată într-un comunicat transmis MEDIAFAX de MAE.

Potrivit MAE român, studiul evidenţiază dificultatea realizării unei estimări numerice a viitoarei mobilităţi dinspre România şi Bulgaria, aceasta depinzând de o multitudine de factori economici, politici şi sociali din cele două ţări şi din UE. „Se indică, în acelaşi timp, că Marea Britanie nu reprezintă o destinaţie predilectă pentru români şi bulgari şi că cei mai mulţi cetăţeni români şi bulgari care au dorit să migreze către Marea Britanie au făcut-o deja”, punctează comunicatul MAE.

Un alt element evidenţiat în studiu este profilul cetăţenilor români şi bulgari care ajung în Marea Britanie, aceştia fiind persoane tinere, cu un nivel ridicat de competenţe profesionale, majoritatea angajaţi sau lucrători pe cont propriu, ceea ce conduce la concluzia studiului că este „puţin probabil” ca lucrătorii români să constituie o povară pentru sistemul social britanic, comentează ministerul de la Bucureşti.

De asemenea, cu privire la impactul asupra serviciilor publice din Marea Britanie, în studiu se arată că efectul asupra sistemului general de asistenţă este dificil de evaluat, dar se menţionează lipsa unui impact semnificativ asupra serviciilor de sănătate datorită vârstei scăzute şi eventuale efecte asupra sistemului educaţional cum ar fi necesitatea de cursuri de limbă engleză pentru copii, mai arată MAE român.

Studiul Institutului Naţional pentru Cercetare Economică şi Socială (NIESR) din Marea Britanie analizează potenţialul impact asupra ţării al mobilităţii cetăţenilor din România şi Bulgaria, după ridicarea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii, la 1 ianuarie 2014.

Studiul a fost comandat şi finanţat de Ministerul britanic al afacerilor externe (Foreign and Commmonwealth Office – FCO).

Şi ministrul britanic pentru Afaceri Europene, David Lidington, a declarat că acest raport „contribuie cu informaţii utile la dezbaterea publică pe subiectul migraţiei”.

„Acest raport susţine Guvernul britanic în demersul său de a construi un sistem de migraţie care să reprezinte interesul naţional – sprijinirea economiei Regatului Unit prin atragerea celor mai valoroşi şi talentaţi din întreaga lume, oferind în acelaşi timp o protecţie faţă de posibile abuzuri asupra serviciilor publice. Noile măsuri de reformă aduc deja rezultate, cifrele nete de migraţie scăzând cu aproape o treime comparativ cu anul 2010”, a spus Lidington, potrivit unui comunicat transmis de Ambasada britanică de la Bucureşti.

Cotidianul britanic The Guardian a apreciat în ediţia online de vineri că raportul NIESR „contrazice în mod direct afirmaţiile premierului David Cameron şi altor politicieni despre sosirea unui val de imigranţi bulgari şi români”.

Raportul a provocat imediat un val de critici. Sir Andrew Green, de la Migration Watch UK care militează împotriva migrării, a denunţat raportul drept o „găleată de gogoşi”, apeciind că eşuează să estimeze amploarea imigraţiei după modificările de anul viitor. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor Keith Vaz a criticat lipsa oricărei estimări a imigranţilor aşteptaţi şi a cerut Guvernului să comande un studiu în acest sens.

Autorii studiului afirmă că potenţialii imigranţi urmăresc să obţină locuri de muncă şi un nivel de viaţă mai bune, ci nu beneficii. Ei sunt susceptibili să fie tineri, fără familie, impactul asupra serviciilor publice urmând să fie modest. Spre deosebire de valul de imigranţi polonezi, lituanieni şi alţi est-europeni din 2004, românii şi bulgarii se orientează mai mult către Londra şi sud-estul Angliei, ci nu vizează o dispersare în întreaga ţară.

Potrivit The Guardian, tonul raportului contrastează puternic cu cel al recentului discurs pe tema migrării susţinut de Cameron, care a promis reglementări dure ce vor bloca accesul noilor imigranţi la ajutoare sociale, locuinţe şi alte servicii publice. Studiul „subminează” afirmaţiile unor parlamentari conservatori privind sosirea a 350.000-450.000 de imigranţi bulgari şi români începând de la sfârşitul acestui an, adaugă publicaţia.

Raportul NIESR relevă totodată că potenţialul de imigrare al unor familii din România şi Bulgaria poate spori presiunea asupra locurilor în şcoli primare, în anumite zone, lucru ce depinde de intenţia de a veni cu copii sau de a se stabili în Marea Britanie pentru a întemeia o familie. Un ajutor suplimentar privind învăţarea limbii ar putea fi necesar şi ar putea apărea presiuni asupra segmentului de piaţă al chiriilor ieftine în direcţia unei scumpiri, estimează studiul.

Raportul subliniază că numărul imigranţilor din cele două ţări în M.Britanie este „relativ mic”, citând aproximativ 26.000 de bulgari şi aproximativ 80.000 de români. Marea majoritate au vârsta sub 35 de ani, iar nivelul lor de calificare tinde să fie uşor superior imigranţilor din restul Europei. Ei tind să muncească în sectoare ca cel al serviciilor, construcţiilor şi serviciilor de curăţenie.

Te-ar mai putea interesa și
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
Modelul plug-in hybrid de înaltă performanță XM va fi disponibil anul viitor sub numele de BMW XM by Kith 2025, cu design exterior şi interior exclusiv. Mașina va fi comercializată în doar 47......
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
După negocierile de la Cotroceni și Consiliul Național al PSD, s-a conturat forma noului guvern: 16 ministere, din care ...
Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de afiș și la vânzări și la profit, în primele nouă luni din 2024. Ce urmează să se întâmple cu prețurile?
Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de ...
Cele două societăți care vând RCA în România în baza pașaportului european, fiind autorizate, supravegheate și reglementate ...
Luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României, cel puțin pe termen scurt. Vom afla cine va fi prim ministru, ...