Precizarea MAE vine după ce un grup de 30 de parlamentari PDL şi FC i-au adresat miercuri o scrisoare ministrului Titus Corlăţean, solicitând eliminarea acestei prevederi în acordarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, precum şi reducerea taxelor consulare la emiterea documentelor necesare pentru dosarul de redobândire a cetăţeniei române de către aceştia.
„România este obligată prin dispoziţiile regulamentului CEE 562/2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza regulilor liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere. Nu putem face unilateral derogare în privinţa cetăţenilor unuia sau altui stat nemembru”, a menţionat purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu.
Oficialul MAE a arătat însă că suma de 500 de euro solicitată de România este „sub media cuantumului practicat de celelalte state UE” şi că, de asemenea, cetăţenii moldoveni au gratuitate la eliberarea oricărei categorii de vize până la intrarea ţării noastre în Schengen.
Predescu a mai amintit că MAE a iniţiat în 2012 un act normativ care viza „diminuarea semnificativă a cuantumului taxelor aferente anumitor servicii consulare”, însă acesta nu a putut fi adoptat atunci în urma avizului negativ al Ministerului Finanţelor. De asemenea, MAE susţine în prezent o altă iniţiativă legislativă în acest sens, aflată în dezbatere în Parlament, care preia în mare măsură propunerile făcute de minister în 2012.
„Considerăm că efortul diplomatic pe care îl întreprinde România pentru susţinerea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană trebuie completat cu măsuri concrete în sprijinul cetăţenilor Republicii Moldova, menite a consolida şi a aprofunda relaţia bilaterală dntre cele două state”, se arată în solicitarea parlamentarilor PDL, citată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Printre semnatari se află şi Roberta Anastase, Gheorghe Ialomiţianu, Valerian Vreme şi Traian Igaş.
„În prezent, pentru înscrierea certificatelor de naştere sau de căsătorie eliberate de autorităţile străine în actele de stare civilă româneşti, în termen de peste 6 luni, se percepe o taxă de 140 de euro. Totodată, pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în România, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să facă dovada deţinerii mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 de Euro/zi, pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de de 500 Euro ori echivalentul în valută convertibilă”, se mai arăta în comunicat.