MAE: România şi Bulgaria au poziţii similare în privinţa MCV şi aderării la Schengen
„Cei doi oficiali au apreciat cooperarea foarte bună în cadrul UE şi coordonarea susţinută în ceea ce priveşte dosarele europene în care ambele ţări au poziţii similare: aderarea la spaţiul Schengen, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Strategia UE pentru Regiunea Dunării, Pactul fiscal, Agenda EU de Creştere, politica de coeziune, Politica Agricolă Comună, extinderea UE”, precizează un comunicat transmis MEDIAFAX de MAE român.
Potrivit comunicatului, „cei doi demnitari au evidenţiat stadiul excelent al relaţiilor bilaterale, reflectate în cadrul reuniunilor Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt şi în cadrul şedinţelor comune de guvern”.
De asemenea, a fost apreciată cooperarea foarte bună dintre cele două ţări în plan regional, în cadrul formatelor regionale, cât şi al trilateralei România-Bulgaria-Grecia, şeful diplomaţiei române exprimând interesul pentru intensificarea dimensiunii pragmatice a acestei colaborări.
„În cadrul discuţiilor, cele două părţi au reliefat importanţa finalizării în termen a interconectorului de gaz Giurgiu-Ruse, precum şi a podului Calafat-Vidin. De asemenea, a fost convenită continuarea discuţiilor la nivel de experţi în vederea identificării oportunităţilor de realizare şi finanţare a unor proiecte de interes major aflate pe agenda bilaterală româno-bulgară, precum construirea de noi poduri peste Dunăre, la Călăraşi-Silistra şi Bechet-Oreahovo, a unui eventual nou pod la Giurgiu-Ruse şi continuarea autostrăzii Ruse-Svilengrad pe teritoriul României”, se arată în comunicatul MAE.
În context, oficialul român a salutat nivelul foarte bun al cooperării realizate în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, program care va beneficia şi în exerciţiul financiar 2014-2020 de o alocare importantă. A fost salutată încheirea unui Acord între Guvernele României şi Republicii Bulgaria privind deschiderea a două noi puncte de frontieră la Lipniţa – Kainardjea şi la Dobromir – Krushari, care vor fi situate pe drumuri de interes regional şi construite cu fonduri din cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, menţionează sursa citată.
Ministrul Marga a evidenţiat şi nivelul foarte bun al cooperării economice dintre cele două ţări, care s-a concretizat, anul trecut, în schimburi comerciale de 3,2 miliarde euro, România fiind al treilea partener economic al Bulgariei şi al doilea din cadrul UE. De asemenea, el a reiterat sprijinul pentru concretizarea proiectului Nabucco, prioritar pentru România, menţionează comunicatul MAE.
Ministrul Marga a efectuat vineri o vizită de lucru la Sofia, la invitaţia omologului Mladenov.