România susţine revizuirea bugetului UE 2014-2020, dar fără diminuarea sumelor
„Ministrul de Externe a arătat că România este deschisă ideii unei revizuiri a Cadrului Financiar Multianual în anul 2017, cu respectarea prevederilor referitoare la luarea deciziilor (unanimitate) şi fără diminuarea sumelor prealocate Statelor Membre”, evidenţiază un comunicat transmis MEDIAFAX de MAE.
De asemenea, România sprijină demersurile propuse pentru menţinerea unităţii bugetare şi susţine adoptarea unei foi de parcurs privind sistemul resurselor proprii, cu condiţia ca aceasta să nu prejudece rezultatele ce vor fi obţinute.
În ceea ce priveşte măsurile menite a creşte flexibilitatea bugetului european, Titus Corlăţean a precizat că România sprijină posibilitatea de reportare de la un an la altul a marjelor neutilizate în cadrul plafoanelor de plăţi şi, de asemenea, poate susţine măsurile de finanţare în avans, cu prioritate în domenii precum crearea de locuri de muncă pentru tineri, evidenţiază comunicatul MAE.
Reprezentanţii ţărilor UE reuniţi marţi în reuniunea Consiliului Afaceri Generale au analizat stadiului negocierilor dintre Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul UE privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020.
României îi revine pentru perioada 2014-2020 o alocare naţională de 39,8 miliarde euro, stabilită la Consiliul European din 8-9 februarie.
Parlamentul European a respins în 13 martie acordul dintre liderii statelor UE reuniţi la Consiliul European din februarie, eurodeputaţii considerând că acesta este unul de austeritate şi nu susţine reluarea creşterii economice. Parlamentul European a cerut mai multă flexibilitate pentru cadrul financiar multianual, posibilitatea revizuirii acestuia şi un sistem real de resurse proprii.