”Apartenenţa la o Alianţă în care solidaritatea şi unitatea reverberează în deciziile colective ale membrilor săi are o semnificaţie deosebită pentru profilul României centenare. (…) România va continua să acţioneze, împreună cu ceilalţi aliaţi, în vederea consolidării eficienţei NATO şi a promovării valorilor şi obiectivelor noastre comune”, arată MAE, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.
NATO a dovedit în timp o capacitate remarcabilă de adaptare la ameninţările cu care se confruntă statele membre şi de a acţiona în mod eficient, calibrat şi ferm în combaterea acestora, spune MAE.
”Viitorul Summit aliat, care va avea loc în vara acestui an, reprezintă o oportunitate de reconfirmare a unei legături care dăinuie de aproape 70 de ani, păstrând pacea şi generând prosperitate pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic. Uniţi de promisiunea solemnă a apărării colective, şefii de state şi de guverne ai NATO vor evalua progresul realizat în implementarea deciziilor adoptate la reuniunile din Marea Britanie, din 2014, şi din Polonia, din 2016, şi vor stabili direcţiile de acţiune viitoare pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare şi a rolului Alianţei în proiectarea stabilităţii la nivel internaţional”, precizează reprezentanţii ministerului.
Fidelă profilului asumat încă înainte de aderarea la NATO, România rămâne un aliat de nădejde, responsabil şi activ angajat în dezbaterile politice şi conceptuale la nivel aliat. De-a lungul celor 14 ani petrecuţi în cadrul NATO, ţara noastră a reuşit să valorifice eficient apartenenţa la această organizaţie, dovedind că este deplin integrată, capabilă şi decisă să îşi asume toate angajamentele ce decurg din acest statut, menţionează MAE.
”România a dovedit că este nu doar un beneficiar al politicilor şi deciziilor NATO, dar şi un contribuitor semnificativ, un adevărat furnizor de securitate la nivel euroatlantic şi internaţional. Militarii români sunt prezenţi în teatrele de operaţii, precum cel din Afganistan, oferim asistenţă statelor partenere, atât celor din vecinătatea estică şi Balcanii de Vest, cât şi celor din sud, contribuim la întărirea prezenţei aliate pe flancul estic, găzduim elemente ale sistemului de apărare antirachetă, proiect de importanţă strategică pentru Alianţă”, afirmă MAE.
Începând cu anul 2005, conform prevederilor Legii 390/2004, prima duminică a lunii aprilie este declarată Ziua NATO în România.