„Oficialul român a anunţat intenţia României de a contribui financiar la eforturile internaţionale pentru redresarea durabilă a Mali în perioada imediat următoare”, informează un comunicat MAE, transmis MEDIAFAX, care nu precizează însă suma contribuţiei româneşti.
Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, a precizat ulterior, la solicitarea MEDIAFAX, că este vorba de suma de 30.000 de dolari angajată de România la această conferinţă a donatorilor. „Această sumă reprezintă numai o parte din contribuţia României la eforturile privind redresarea situaţiei din Mali”, a afirmat Predescu, care a subliniat că ţara noastră are o contribuţie şi la misiunea UE de pregătire a armatei din Mali, prin cei zece instructori români trimişi.
Comunitatea internaţională s-a angajat miercuri, la Bruxelles, să ajute Mali să colecteze două miliarde de euro pentru a se reface economic şi politic după război, relatează AFP.
Franţa, alte aproximativ 100 de ţări, Fondul Monetar Internaţional şi Organizaţia pentru Cooperare Islamică au promis să ofere asistenţă financiară statului Mali.
„Asistenţa va fi substanţială”, a declarat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, în deschiderea conferinţei „Împreună pentru un nou Mali”. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Europeană şi Franţa.
Obiectivul conferinţei este colectarea a 1,96 miliarde de euro, sumă care corespunde unei ponderi de 45% din cuantumul Planului de relansare durabilă pentru Mali.
Uniunea Europeană a promis 520 de milioane de euro în intervalul 2013-2014.