‘De-a lungul mai multor ani, partea rusă a atenţionat de nenumărate ori cu privire la riscurile pe care le creează pentru securitatea internaţională şi stabilitatea strategică o desfăşurare unilaterală şi neîngrădită a sistemului strategic american de apărare antirachetă’, a subliniat Zaharova.
Citeşte şi: Prima zi cu scut antirachetă pentru România
‘Am propus diferite variante de reglementare a situaţiei din jurul sistemului antirachetă american şi eram deschişi pentru o strânsă cooperare, care să meargă până la crearea în Europa, împreună cu NATO, a unei asemenea arhitecturi antirachetă care să fie construită pe principiul sectoarelor. O astfel de arhitectură ar fi putut într-adevăr să apere regiunea în faţa unor posibile ameninţări cu rachetă din afara spaţiului euroatlantic’, a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.
Potrivit Mariei Zaharova, Federaţia Rusă continuă să considere ‘activitatea distructivă a SUA şi aliaţilor lor în domeniul antirachetă drept o ameninţare directă la adresa securităţii şi stabilităţii internaţionale şi regionale’. ‘În acest fel, se complică în mod substanţial situaţia strategică din Europa’, a spus ea.
Zaharova a atenţionat cu privire la ‘o serie de chestiuni problematice, legate de desfăşurarea de elemente ale scutului antirachetă în Europa’.
Astfel, după cum subliniază purtătoarea de cuvânt a MAE rus, în componenţa complexelor antirachetă amplasate în România şi Polonia intră ‘sisteme de lansare identice practic cu cele folosite pe navele militar-maritime americane pentru lansarea atât de rachete de interceptare, cât şi de rachete cu rază de acţiune medie ‘Tomahawk”.
‘Considerăm apariţia unor asemenea sisteme de lansare pe uscat ca fiind o încălcare a uneia dintre prevederile-cheie ale Tratatului INF. În acest fel, SUA au încălcat Tratatul INF, lucru pe care suntem nevoiţi să îl declarăm deschis şi fără niciun fel de formulări diplomatice suplimentare. Este vorba de încălcarea acestui acord’, potrivit Mariei Zaharova.
Aceasta a amintit că ‘Rusia a atenţionat de nenumărate ori asupra pericolului ca situaţia privind sistemul american antirachetă să evalueze conform unui scenariu negativ, însă îngrijorările ei sunt în continuare ignorate’. ‘Din aceasta, tragem o concluzie, inclusiv în ceea ce priveşte luarea de contramăsuri de ordin tehnico-militar’, a conchis ea.