România a devenit membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură în urma deciziei luate sâmbătă de Consiliul Guvernatorilor Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură.
”Hotărârea conducerii AIIB reprezintă o recunoaştere a capacităţii României de a participa la promovarea obiectivelor instituţiei financiare vizând susţinerea proiectelor de infrastructură şi de dezvoltare economică. În acelaşi timp, evidenţiază relevanţa României în contextul eforturilor actuale ale statelor din Europa şi Asia de întărire a conectivităţii dintre cele două continente, cărora AIIB le acordă o importanţă specială”, se arată într-un comunicat al MAE transmis duminică AGERPRES.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe salută decizia de aderare la AIIB, ”componentă aparte a demersurilor României de promovare a relaţiilor cu ţările din Asia, care constituie un obiectiv al Programului de guvernare”.
MAE consideră că această decizie va oferi ţării şi companiilor româneşti posibilitatea de a accesa mecanismele financiare ale Băncii pentru diversificarea cooperării cu partenerii asiatici în domenii precum energia, dezvoltarea urbană, transporturile, tehnologia informaţiei şi agricultura.
Odată cu admiterea României, prin decizia AIIB au mai primit statutul de membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură Bahrain, Bolivia, Chile, Cipru, Grecia şi Samoa.
AIIB este o instituţie bancară multilaterală de dezvoltare cu sediul la Beijing, înfiinţată în anul 2016, ce urmăreşte cu prioritate susţinerea dezvoltării economice şi sociale în principal în Asia prin finanţarea de proiecte de infrastructură.
Potrivit documentelor sale constitutive, instituţia poate furniza finanţare oricărui membru sau entităţilor de pe teritoriul membrilor săi. Printre ţările europene membre ale AIIB se numără Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda şi Polonia.