MAE spaniol vede asemănări între referendumul din Crimeea şi cel programat în Catalonia
‘În dreptul internaţional, nimeni nu poate recunoaşte referendumul care a avut loc duminică în Crimeea, oricare i-ar fi rezultatul, pentru că nu respectă constituţia, iar drept urmare paralelismul (cu referendumul programat în Catalonia, n.r.) este desăvârşit’, a declarat şeful diplomaţiei spaniole la conferinţa de presă de la Bruxelles, de după reuniunea CAE.
Ministrul García-Margallo a explicat foarte clar că toate concluziile adoptate luni cu privire la Ucraina arată că ‘un referendum care încalcă o Constituţie, încalcă prin definiţie legalitatea internaţională, este nul, şi nu produce efecte juridice’. ‘Un teritoriu care se extinde cu încălcarea flagrantă a Constituţiei interne nu poate aspira la recunoaşterea internaţională’, a mai spus ministrul spaniol.
În acelaşi timp, el a amintit că nu este posibil un referendum pentru autodeterminare în Catalonia pentru că ‘încalcă articolul 1.2 al Constituţiei spaniole, care spune că dreptul de a decide îi revine poporului spaniol în totalitatea sa, şi nu unei părţi a poporului spaniol’, precum şi pentru că acelaşi articol stipulează caracterul indisolubil al teritoriului spaniol. ‘Pur şi simplu, guvernul nu îl poate supune consultării’, a mai spus García-Margallo.
‘Fiecare centimetru pătrat din Spania aparţine totalităţii spaniolilor, şi nimeni nu poate deposeda niciun spaniol de acest drept la această parte pe care îl are la întregul (teritoriu spaniol, n.r.) şi la fiecare dintre centimetrii pătraţi care formează Spania’, a mai explicat ministrul. El a insistat asupra faptului că niciun lider politic, cu orice majoritate parlamentară, nu poate priva niciun cetăţean din Catalonia de a fi catalan, spaniol şi european şi i-a îndemnat totodată pe toţi politicienii care îi invită pe cetăţeni să exprime o opţiune politică să arate limpede care îi sunt consecinţele.