Potrivit tabloidului, medici veterinari corupţi sunt mituiţi pentru a furniza documentele necesare prezentării cailor drept un produs legitim. The Daily Mirror afirmă că investigatorii săi relevă „legături potenţiale între escroci români şi instalaţii de procesare a cărnii din întreaga Europă”, urmărindu-le „operaţiunile atât în nord-estul Deltei Dunării, cât şi într-un judeţ din centrul Transilvaniei”.
„În aceste zone rurale foarte sărace, grupuri infracţionale prădează fermieri săraci, oferindu-le bani atât în schimbul cailor de muncă, pe care nu îi pot păstra, cât şi în schimbul unor cai sălbatici”, scrie publicaţia, precizând că infractorii „plătesc 50 până la 100 de lei – adică între aproximativ zece şi 20 de lire sterline”.
The Daily Mirror citează o sursă din Transilvania, un medic veterinar ce „cunoaşte extrem de bine afacerea”, care a declarat sub protecţia anonimatului că abatoarele trec cu vederea acest comerţ ilegal. „Cu documente corecte prezentate la diverse abatoare, şefii acestora nu au nevoie să acorde atenţie originilor ilegale” ale cărnii, potrivit sursei, dar nu este clar cum această carne de cal este prezentată drept carne de vită, subliniază ziarul.
Potrivit tabloidului, aceeaşi sursă a vorbit despre „un mare furnizor francez” care cumpără carne ieftină din abatoarele din România, o amestecă cu carne de la „furnizori legali” şi o introduce în reţea ca „produs organic”. „Este o problemă care a apărut din cauza sărăciei extreme din zona rurală a României”, a declarat această sursă pentru The Daily Mirror.
Citând aceeaşi sursă, ziarul mai scrie că aceste grupări infracţionale „au medicii lor veterinari de stat angajaţi pentru a semna documente, inclusiv pentru cai sălbatici şi fără microcipuri”. „Problema cailor sălbatici vânduţi ţine de Delta Dunării, în special de judeţul Tulcea. Localnicii îi capturează şi apoi îi vând bandelor în schimbul unor sume cuprinse între zece şi 20 de lire sterline”, a declarat medicul veterinar.
Londra consideră scandalul cărnii de cal o „conspiraţie infracţională” extinsă
Ministrul britanic pentru Mediu Owen Paterson, însărcinat cu probleme alimentare, a declarat luni că scandalul cărnii de cal pare să releve o „conspiraţie infracţională” extinsă, dar că, până în prezent, nu s-a relevat vreun pericol pentru consumatori, relatează AFP.
„Pare că această conspiraţie infracţională (…) este extinsă. Din câte înţeleg eu, instalaţia din Luxembourg a fost nevoită să emită avertismente către consumatori din 16 ţări”, a declarat ministrul pentru postul de televiziune BBC News, referindu-se la instalaţia filialei întreprinderii franceze Comigel, ale cărei produse sunt distribuite în 16 ţări din Europa.
Însă el a adăugat că nu cunoaşte cu precizie amploarea scandalului. „Sincer, nu ştiu. Informaţiile pe care nu le avem din Franţa par să arate că totul provine de la două abatoare din România, dar am să vorbesc cu autorităţile în cursul zilei (de luni) pentru a verifica acest lucru”, a declarat ministrul britanic.
„Este în mod clar un caz de fraudare şi cred că veţi vedea acţiuni în justiţie începând, în anumite ţări din Europa continentală, încă de astăzi (luni)”, a adăugat ministrul, care urmează să vorbească despre acest caz, luni, în faţa deputaţilor britanici.
Owen Paterson a repetat că este necesar ca lumea „să se pregătească pentru şi mai multe veşti rele” în acest caz, dar că testele nu au evidenţiat, pentru moment, vreun pericol pentru sănătatea consumatorilor.
„Nimic din rezultatele testelor pe care le avem până acum nu reprezintă vreo ameninţare la adresa sănătăţii, însă teste riguroase vor fi efectuate toată săptămâna. În ultimă instanţă, distribuitorilor le revine rolul să îşi convingă clienţii de validitatea şi calitatea produselor lor”, a adăugat Paterson.
El a calificat cazul ca „inacceptabil” şi a subliniat că acesta relevă în „ansamblu o incompetenţă a Comisiei Europene (CE)”.
Controale la firmele franceze Comigel şi Spanghero, în scandalul cărnii de cal
Agenţii francezi care se ocupă de combaterea fraudelor inspectau, luni, mai mult firme în cadrul scandalului cărnii de cal, între care sediul Comigel din Metz (estul Franţei) şi cel al Spanghero (sud-vest), a declarat un responsabil al serviciului de anchete, contactat prin telefon de AFP.
„Echipele sunt pe teren în companiile care necesită controale în urma declanşării afacerii privind carnea de cal. Ele sunt în mai multe locuri în acest moment, între care Metz şi Spanghero, încă de dimineaţă”, a declarat el.
Industria franceză nu se consideră responsabilă de o „înşelătorie” în scandalul cărnii de cal
Industria a fost victima unei „înşelătorii” din partea unui furnizor, dar nu este responsabilă de criza care afectează Findus şi întreaga distribuţie din cauza utilizării cărnii de cal în locul celei de vită în anumite produse, a declarat luni Jean-René Buisson, preşedintele Ania, relatează AFP.
„Nu suntem responsabili de frauda unuia dintre furnizorii noştri”, a declarat Jean-René Buisson, preşedintele Asociaţiei Industriilor Agro-Alimentare (Ania), pentru postul Europe1.
„Findus, principalul vizat, a primit carne cu un certificat ce indica faptul că această carne era de vită. Este o problemă de înşelătorie”, a apreciat el.
„Este dramatic în termeni de imagine”, dar, în opinia lui Buisson industria franceză rămâne „cea mai bună din lume”. „Trasabilitatea produselor alimentare nu este pusă în discuţie în acest caz; noi am creat cel mai bun sistem din lume, în urma crizei vacii nebune, lucru care ne va permite să aflăm foarte repede, în două-trei zile” cine este responsabil, în opinia sa.
„Există de 200 de ori mai puţine incidente la un milion de locuitori în Franţa decât în Statele Unite”, a subliniat el.
Preşedintele Ania va fi prezent, luni seara, la o reuniune guvernamentală la care participă miniştri cooptaţi într-o reuniune de criză.
Aproape toate mărcile principale din domeniul distribuţiei franceze au procedat duminică la retrageri de produse litigioase, indiferent dacă aparţin mărcii Findus sau mărcii distribuitorilor.