Magazinele Carrefour din Franţa vor nominaliza furnizorii care nu reduc preţurile
Carrefour pune etichete pe produsele care au dimensiuni mai reduse, dar costă mai mult, chiar după ce s-a atenuat creşterea preţurilor la materiile prime, în vederea obţinerii sprijinului consumatorilor, într-un moment în care retailerii se pregătesc să negocieze cu cele mai mari mărci din lume. Negocierile vor începe curând şi se vor finaliza până în 15 octombrie.
„Evident, obiectivul este de a stigmatiza aceste produse pentru a putea spune producătorilor să-şi regândească politica de preţuri”, a afirmat, într-un interviu, Stefen Bompais, director pe segmentul de comunicare cu clienţii în cadrul Carrefour.
Directorul general al Carrefour, Alexandre Bompard, care conduce şi FDC – grupul de lobby al vânzărilor cu amănuntul – a spus în mod repetat că furnizorii de bunuri de larg consum nu cooperează în cadrul eforturilor de reducere a preţurilor pentru mii de produse de bază, în pofida scăderii costurilor cu materiile prime.
El este susţinut de ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, care în iunie s-a întâlnit cu 75 de mari retaileri şi grupuri ale consumatorilor şi a cerut reducerea preţurilor. După o nouă rundă de discuţii în august, oficialul francez a anunţat că Unilever, Nestle şi PepsiCo se află printre firmele care nu se conformează solicitărilor privind preţurile. Ministrul francez al Finanţelor a ameninţat că vor fi impuse sancţiuni financiare dacă firmele nu îşi respectă promisiunile.
De luni, Carrefour afişează în magazinele sale din Franţa avertismente de preţ pe 26 de produse pe care scrie „la acest produs se vede o scădere a volumului sau a greutăţii sale şi o majorare a preţului real de către furnizor”.
De exemplu, Carrefour susţine că o sticlă de Lipton Ice Tea fără zahăr şi cu aromă de piersici, produsă de PepsiCo, s-a redus de la 1,5 litri la 1,25 litri, ceea ce a avut ca rezultat o creştere efectivă a preţului pe litru cu 40%. Şi cantitatea de lapte praf pentru sugari Guigoz, produs de Nestle, s-a redus de la 900 de grame la 830 de grame, în timp ce o prăjitură cu îngheţată Viennetta, fabricată de Unilever, s-a redus la 320 grame, de la 350 de grame.
Lindt şi PepsiCo nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii, în timp ce Nestle şi Unilever au refuzat să comenteze.
Grupurile consumatorilor spun că fenomenul „shrinkflation” („shrink” – micşorare şi „inflation” – inflaţie) este o practică larg răspândită, ea fiind aplicată şi de supermarketuri cum ar fi Carrefour la propriile lor produse.
Franţa, ca şi alte ţări din Europa, încearcă de luni de zile să reducă dificultăţile cu care se confruntă consumatorii din cauza sporirii costurilor de trai, solicitând marilor companii să îngheţe sau să reducă preţurile la alimente şi transporturi – cu rezultate mixte până acum.
Dar decizia Carrefour de a nominaliza furnizorii reprezintă o escaladare a războiului verbal dintre retaileri şi multinaţionale.
Bompais a anunţat că avertismente de preţ sunt în toate magazinele franceze ale Carrefour şi vor dura până când acei furnizori vor fi de acord cu reducerea preţurilor. De asemenea, compania ar putea extinde avertismentele şi pentru alte bunuri, dar nu intenţionează să extindă iniţiativa în alte ţări în care operează.