Magazinele de pe Calea Victoriei au luat calea mallului. Cum arată acum cea mai veche arteră comercială a Bucureştiului

Bulinele şi o lege care a venit după incendiul din clubul Colectiv au închis mai multe magazine de pe Calea Victoriei din Bucureşti. O parte dintre acestea s-a mutat în malluri, iar altele au ales spaţii în alte clădiri.
Andrada Ghira - mar, 01 mart. 2016, 21:58
Magazinele de pe Calea Victoriei au luat calea mallului. Cum arată acum cea mai veche arteră comercială a Bucureştiului

Un jurnalist al publicaţiei New York Times scria despre Calea Victoriei în 1928: „nu contează în ce direcţie o va lua un vizitator în Bucureşti, picioarele se îndreaptă inevitabil spre Calea Victoriei, ca şi cum ar avea un magnet invizibil sub trotuare pentru a atrage oamenii”. 

Locul în care se găseau cele mai importante edificii – Palatul Regal, clubul militar, Poşta, magazine de renume, restaurante de lux, pare astăzi o arteră mai mult părăsită, decât animată de trecători. Spaţiile comerciale din clădirile cu bulină sunt goale, iar deasupra lor au mai rămas doar urmele literelor din sigla brandurilor. Din când în când se mai aude demarajul unui Lamborghini sau al unui BMW. Bătrâni sau tineri, dar prea puţine doamne elegante care să treacă pragul magazinelor de lux.  

20 de clădiri de pe Calea Victoriei figurează pe lista Primăriei cu clădirile pericol public, clasa I, II şi III. În total e vorba de o suprafaţă totală de 130.000 de mp şi 988 de apartmente.

Magazinele care funcţionau în spaţiile de la parterul clădirilor cu bulină s-au mutat de câteva luni. Somaţiile primite, cu termen de mutare în 24 de ore şi lipite cu scoci pe geamuri, i-a obligat pe proprietarii magazinelor să caute alte spaţii. În timp ce magazine de renume s-au mutat în malluri, H&M va deschide anul aceste primul magazin COS de pe piaţa locală. Clădirea în care va funcţiona magazinul va fi renovată. Dar, la spaţiile stradale caută şi retailerul Inditex, care aduce în România şi brandul premium Uterque.

„Este un semnal foarte bun pentru retailul stradal, şi în special pentru Calea Victoriei. Faptul că COS a ales un spaţiu stradal nu a fost o surpriză, întrucât în alte oraşe europene ei sunt prezenţi în astfel de locaţii. Însă în condiţiile actuale, este curajos şi apreciem faptul că au încredere în Calea Victoriei pentru viitor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Carmen Ravon, head of retail agency din cadrul companiei de consultanţă JLL.

Chiriile se situează între 40 şi 45 de euro/mp, iar situaţia creată de clădrile cu risc seismic au dus la o şi mai mare flexibilitate din partea proprietarilor. Totuşi, problema acestor spaţii stradale nu o reprezintă valoarea chiriei, ci faptul că distanţele între spaţiile comerciale sunt mari, nu există locuri de parcare, iar accesul a devenit şi mai dificil de de când se circulă pe două benzi. 

„Într-adevăr, a crescut traficul pietonal, însă din cauză că magazinele sunt departe unele de altele, nu se poate crea o destinaţie de shopping, decât în jurul hotelurilor de lux din zonă”, mai spune Carmen Ravon.  

Cine a plecat de pe Calea Victoriei 

Magazinul de bijuterii La Rosa s-a mutat din clădirea încadradă în clasa I de risc seismic, la numărul 87-89, pe Calea Dorobanţi. De la parterul aceleiaşi clădiri s-a mutat şi magazinul Addam’s, însă noua locaţie este tot pe Calea Victoriei, la numărul 83-85. Proprietarul clădirii a scos la vânzare imobilul din care au plecat magazinele şi informează doritorii că este un imobil cu risc seismic. 

Din clădirea pericol public de la numărul 124 s-a mutat şi Bacio di Moda, acolo unde sunt 28 de locuinţe. Noua locaţie este tot pe Calea Victoriei, dar la numărul 118. 

Buticul Lancel, deschis pe Calea Victoriei nr. 112 în 2013, s-a mutat în mallul din Băneasa. La aceeaşi adresă funcţiona şi Mineli Boutique, care s-a mutat şi el în Băneasa Shopping City, dar şi magazinul Furla, ale cărui produse se găsesc peste drum, la magazinul The Place.  

Magazinele care funcţionau la parterul clădirii de la nr. 139 s-au închis dintr-un foc. Este vorba de Crystal Cosmetics, Naturino şi Descamps. Produsele magazinelor pot fi însă cumpărate din celelalte locaţii pe care retailerii le au deschise în Bucureşti. 30 de apartamente sunt în această clădire. 

O altă clădire din care unde s-a închis un xerox, Venchi şi Ad Hoc Bistro este cea de la numărul 214, acolo unde sunt şi 69 de apartamente. 

Şi muzeul Sării de pe Calea Victoriei 220 este închis. Clădirea aparţine Salrom şi se află pe lista clădirilor cu risc seismic pericol public. 

Zone mai animate, acolo unde sunt concentrate mai multe magazine, se găsesc imediat după intersecţia Calea Victoriei cu Ion Câmpineanu, acolo unde funcţionează Emporio Armani, ING, Mont Blanc, Kultho, Marfin Bank, Helvetia, Galeriile Sabion, un magazin cu obiecte artizanale.

Animată este şi zona din jurul hotelurilor Hilton şi Radisson, acolo unde Gucci, Burberry, Max Mara şi alte branduri de renume au dechis magazine.

Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat pentru acest an un buget de 25 de milioane de lei pentru lucrări de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate. Din cele 29 de  imobile din Bucureşti, la care vor începe anul acesta lucările de intervenţie, doar una se află pe Calea Victoriei: la numărul 101, corp A şi B, acolo unde sunt 95 de apartamente, iar magazinele de la parter s-au închis. 

La alte 33 de clădiri din Capitală se vor demara anul acesta proiectarea lucrărilor de intervenţiei, si trei dintre aceste clădiri se află pe Calea Victoriei. 

Cât despre revigorarea unei artere comerciale care a atras branduri internaţionale, mai mult decât Bulevardul Magheru şi Calea Dorobanţi, aceasta ar putea veni de la autorităţi, nu doar prin prisma consolidării clădirilor cu bulinăă. 

„Dacă autorităţile se implică în consolidarea şi înfrumuseţarea clădirilor, dar nu cum s-au implicat până acum, şi cu atât mai mult, dacă se implică în mixul de retaileri prin acordarea autorizaţiilor de funcţionare celor care pot aduce plus valoare străzii, cu siguranţă sunt şanse de revigorare”, a mai spus pentru ECONOMICA.NET Carmen Ravon. 

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...