Ce s-a întâmplat în retail după Paști. Nu mai sunt promoții, românii consumă tot mai multe semipreparate, alcool și țigări

Economica.net
28 05. 2020
carrefourorhideea_og_38416200_53279500

Cu excepția săptămânii ce acoperă sărbătoarea de 1 Mai, magazinele au fost extrem de zgârcite în promoții, singurul mod de economisire la îndemâna clienților fiind opțiunea ambalajelor mai mari, arată ultima analiză a companiei de cercetare Retail Zoom, aferentă primelor trei săptămâni după Paști. Aceasta, pe fondul unei majorări de prețuri de 6,4% la alimente, înainte de Paști. 

„Ponderea promoțiilor s-a diminuat pe parcursul lunilor martie și aprilie față de anul anterior pentru toate grupele de produse, în special pentru sectorul alimentar și produsele de casă (câte un punct procentual). Pe fondul creșterii prețurilor la cel puțin 50 dintre categoriile de produse listate în magazine, contribuția promoțiilor în general, dar și de tip TPR (temporary price reductions) a pierdut din efectul general înregistrat anterior pandemiei. Ponderea promoțiilor in vânzările generale pentru perioada martie și aprilie s-a diminuat, în special pentru categoriile de produse lactate, cărnuri, produse la conservă, produse îngrijire personală, însă de la sfârșitul lunii aprilie se observă o revitalizare în aplicarea TPR ca și mecanism promoțional. Produsele pachet promo sau cu ambalaj dedicat sunt în scădere, atât în număr, cât și în impact vânzări”, arată analiza RetailZoom.

Potrivit sursei citate, promoțiile au scăzut în importanță pe formatul mare de magazine și pentru produsele nealimentare, multe mutându-se cel mai probabil online. Astfel, mare parte dintre clienți s-au reorientat către ambalajele mai mari.

Ce au cumpărat românii

Sectorul alimentar rămâne motor de creștere a vânzărilor în retailul offline, cu peste 75% contribuție la plus valoarea vânzărilor din această perioadă, în creștere cu 5 puncte procentuale față de anul anterior și chiar față de începutul anului 2020.” Acest lucru este evidențiat și de creșterea numărului produselor în cadrul categoriilor alimentare, pe când la cele din restul departamentelor se observă micșorarea rafturilor pe fondul scăderilor înregistrate în număr produse nealimentare”, se arată în raportul RetailZoom.

În ceea ce privește preferințele de consum ale românilor, creșterile nu au depășit 10% la nivelul întregului segment de retail. Doar țigările mai mențin aceeași rată constantă de creștere, de peste 15% față de anul anterior (plus 19%). De asemenea, a crescut interesul pentru mâncare semipreparată ( plus 39%) și băuturi alcoolice (plus 29%)

„În săptămânile 20 și 21 (sfârșit de luna mai) preconizăm o revenire la nivelul vânzărilor înregistrat în mpentru care românii au cheltuit de artie pentru aceeași perioadă (sf ârșit de lună)”, estimează specialiștii RetailZoom.

Mai multă bere, mai puțină carne proaspătă

Pe segmentul alimentar, în săptămâna 17-19 aprilie, vânzările au crescut cu 7% față de perioada similară a anului trecut, cu un vârf la bere (plus 43% în valoare), lapte pentru consum (plus 30%),vin (24%), alune și semințe (18%). În schimb, românii au cumpărat mai puțină apă (minus 10%), băuturi răcoritoare (minus 3%) și carne și ulei (minus 3%).

„50% din creșterea valorică a sectorului alimentar pentru această perioadă provine din vânzările de bere, ce par să recupereze în această perioadă vânzările timide înregistrate la începutul anului. La fel de multă valoare în lei ca și berea au generat categoriile de brânză și vin.

Pe țigări și tutun s-a cheltuit cu 19% mai mult.

În aceeași perioadă, au scăzut însă cu 12% vânzările în valoare la produsele de îngrijire personală față de aceeași perioadă din 2019. Excepție face dezinfectantul de mâini pentru care românii au cheltuit cu 1.681% mai mult. Vânzările la produsele pentru care s-au majorat, de asemenea, cu 2%.

Datele RetailZoom au fost preluate de la peste 3.000 de magazine partenere din comerțul modern internațional precum  Carrefour market, DM, Inmedio , Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi , XPress,Cora, Carrefour hypermarket, Metro.Total FMCG acoperit se referă la 184 de categorii : produse alimentare , de îngrijire personală și a casei.