Magazinul Cocor este scos la vânzare. Vezi preţul

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Cocor SA, companie care operează magazinul cu acelaşi nume din centrul capitalei, a decis scoaterea la licitaţie a centrului comercial. Societatea vrea să îşi achite astfel un credit luat de la BCR şi pentru care instutuţia bancară îi ameninţă cu executarea silită.
Alina Stanciu - mie, 18 iul. 2012, 08:08
Magazinul Cocor este scos la vânzare. Vezi preţul

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Cocor SA a aprobat scoaterea la vânzare a mai multor active aparţinând societăţii, printre care şi magazinul Cocor din centrul capitalei, a informat compania într-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti. Preţul propus pentru vânzare se cifrează la 50 de milioane de euro, dar acţionarii ar putea accepta chiar mai puţin, dar nu sub 50% din valoarea propusă. În cazul în care preţul de achiziţie pentru magazinul din centrul capitalei va coborî sub pragul de 50% din valoarea propusă, atunci va trebui o nouă hotărâre a AGA. Mai mult, conform deciziei acţionarilor Cocor, vânzarea se va putea face şi în rate, în condiţiile achitării unui avans de minimum 25% din valoarea negociată a imobilelor.

Ce mai scot la vânzare

De asemenea, Cocor va mai scoate la vânzare şi o clădire de birouri.  Preţul variază în funcţie de etaj între 2.500 de euro pe metrul pătrat şi 18.000 de euro pe metrul pătrat.”Pentru clădirea BIR se poate proceda la vânzarea corpurilor individuale aferente fiecărui tronson de bloc în parte. Preşedintele CA cu aprobarea Consiliului de Administraţie va putea proceda la comasarea sau dezmembrarea lor pentru a obţine o partiţie cadastrală care să corespundă partiţiei actuale pentru închirieri, astfel încât vânzarea spaţiilor comerciale să fie de natură a atrage un număr cât mai mare de cumpărători, inclusiv actualii chiriaşi”, se menţionează în comunicatul companiei.
Totodată, printre bunurile pe care Cocor vrea să le vândă se numără patru spaţii comerciale din Bucureşti. Suma totală pe care doresc să o obţină din aceste active se cifrează la 2,4 milioane de euro. Preşedintele CA al Cocor mai poate decide vânzarea oricăror acţiuni deţinute de SC Cocor SA pe piaţa de capital.

Încă speră la o înţelegere cu banca

Prin vânzarea acestor active, societatea încearcă să ramburseze integral sau parţial un împrumut în valoare totală de aproximativ 19 milioane de euro acordat de BCR în 2009. Cocor mai are de plătit peste 17.785.000 de euro, iar în ultima vreme, din cauza întârzierilor la plata ratelor scadente, instituţia bancară a ameninţat că va trece la executarea silită. Totuşi, acţionarii Cocor încă îşi pun problema renegocierii contractului de creditare. „Toate activele societăţii menţionate mai sus (cele pentru care s-a fixat un preţ de vânzare n.red) vor putea fi constituite ca garanţii, ipoteci imobiliare sau mobiliare în cazul acţiunilor şi creanţelor, în scopul obţinerii unei refinanţări totale sau parţiale a creditului contractat cu BCR sau al renegocierii contractelor de credit cu BC, astfel încât să se evite scadenţa anticipată şi pericolul unei executări silite a societăţii”, se mai menţionează în anunţul către BVB.

O nouă societate

Adunarea Acţionarilor Cocor au mai decis înfiinţarea unei filiale a societăţii SC Cocor SA. Compania nu a anunţat însă Bursa cu privire la domeniul de activitate şi activele acestei filiale.

Strategie eşuată din start

Înainte de a decide vânzarea unor active pentru a se salva de la o executare silită sau chiar de la intrarea în insolvenţă, în contextul în care antreprenorul general al lucrărilor de amenajare pentru magazinul Cocor, SC Mitre Building Construction, a formulat o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă pentru a recupera o creanţă de aproximativ 120.000 de lei (în jur de 26.700 de euro), acţionarii Cocor aveau în plan repoziţionarea magazinului. Strategia a fost discutată cu BCR şi anunţată de  către acţionari încă de la finele anului trecut. Practic, proprietarii Cocor îşi doreau un centru comercial cu mai mulţi clienţi, indiferent dacă acest lucru înseamnă atragerea unor retaileri din categoria preţului mediu. Mai mult, Cocor dorea să creeze o zonă de entertainment de 3.000 mp la etajul cinci al magazinului. Atracţia principală trebuia să fie un multiplex cu 5 săli de vizionare.

„Averea” Cocor 

Conform ultimei reevaluări, la 31 decembrie 2011, Cocor SA deţinea în capitală mai multe terenuri şi un magazin, a căror valoare totală se ridică la peste 16.4 milioane de lei (aproximativ 3,6 milioane de euro). De asemenea, cele 8 clădiri ale companiei din capitală şi spaţiul comercial din Iaşi valorează peste 80,6 milioane de lei (aproximativ 18 milioane de euro).

La acestea se adaugă acţiunile pe care Cocor le deţine atât la companiile din grup cât şi la alte societăţi. La 31 martie anul curent, Cocor deţinea 69,1% din acţiunile Cocor Turism SA, la o valoare nominală de 584.540 lei, 69,8% din acţiunile Comturist SA, la o valoare nominală de 295.317 lei şi 100% din acţiunile Cocor SPA, a căror valoare nominală se cifrează la 1.000 de lei. În total, acţiuni cu o valoare nominală de peste 880.800 de lei. Totodată, Cocor SA este acţionară la Agri Real SA (0,35%), Winmark Big SA (0,21%) şi Romarta SA, valoarea totală de deţinere a acestor acţiuni cifrându-se la 68.256 de lei. Nu în ultimul rând, Cocor SA a investit pe termen scurt la SCDM Unirea Bucur Obor şi Semrom Oltenia. În total, în jur de 177.900 de lei ca valoare de deţinere.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...