Chiar dacă statisticile de la Cadastru arată că în ultimele luni tranzacţiile cu locuinţe au scăzut, dezvoltatorii nu renunţă la planuri şi continuă să lanseze proiecte rezidenţiale.
Maggie Kitshoff, directorul de proiecte rezidenţiale din cadrul Prime Kapital spune că şi pe timp de recesiune se vor căuta apartamente, chiar dacă vânzările vor merge într-un ritm mai lent. Dan Bucşa, economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra, a atras atenţia că România ar putea intra în recesiune tehnică în a doua parte a anului viitor sau în 2020.
„Din cercetările noastre, nimeni nu ştie numărul exact de apartamente vâdnute, dacă scad tranzacţiile sau care sunt preţurile la care se vând. Dar, ca toate lucrurile în economie, chiar şi în dezvoltarea imobiliară, există o ciclicitate, aşa că vor fi perioade de creşteri şi de scăderi. Nu pot să prezic cum va fi, nu avem un bol de cristal. Nu ne facem planurile pe cel mai optimist scenariu şi ne întrebăm „ce s-ar întâmpla dacă”, însă noi construim pe banii noştri, şi chiar dacă vor fi perioade mai dificile, vom vinde, chiar dacă într-un ritm redus. În toată România există potenţial de dezvoltare pe termen lung”, este de părere Maggie Kitshoff.
Prime Kapital lansează al doilea proiect rezidenţial pe piaţa locală, ale cărui lucrări de construcţie vor fi demarate în primăvara anului viitor în cea mai fierbinte zonă din Bucureşti. În apropiere, pe Bulevardul Expoziţiei, sunt în contrucţie sau urmează să fie construie, clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de peste 170.000 de mp, şi unde vor munci mai mult de 20.000 de corporatişti.
„Pentru noi e o zonă care se dezvoltă rapid şi face sens să aducem rezidenţial în zonă, datorită infrastructurii bune şi a transportului public. Vom începe construcţia în primăvara lui 2019, iar acum suntem în faza finală de aprobare a planului urbanistic zonal, pe care îl vom obţine până la sfârşitul acestui an, după care vom depune documentaţia pentru autorizaţia de construcţie”, mai spune Maggie Kitshoff.
Noul proiect rezidenţial se construieşte pe terenul de 15.000 de mp pe care în trecut a funcţionat fosta fabrică Marmura, la 100 de metri de staţia de metrou Jiului. Ansamblul va avea cinci clădiri de înălţimi diferite, de la P+3, la P+11, cu un total de 458 de apartamente, din care 70% sunt garsoniere duble şi apartamente cu două camere.
Marmura Residence va avea pe lângă 5.700 mpe spații verzi şi o componentă comercială de 1.700 mp, dar şi spaţii de co-working pe o suprafaţă de 1.000 de mp, spaţii care vor fi operate de dezvoltator. Preţurile pornesc de la 58.000 de euro plus TVA pentru un studio dublu.
Acesta este al doilea proiect rezidenţial din Bucureşti, după ce în vara acestui an a fost lansat proiectul Avalon din Pipera, acolo unde se vor construi circa 800 de locuinţe.
Pentru ambele proiecte, dezvoltatorul creditează potenţialii cumpărători care nu bani de un avans de credit ipotecar clasic sau ale căror venituri nu sunt luate în considerare, precum cele din dividende sau bonusuri. Astfel, clienţii interesaţi pot accesa credite pe 30 de ani, cu un avans de doar 5%.
Prime Kapital este un dezvoltator, investitor şi operator imobiliar axat pe proiecte de retail şi Europa Centrală şi de Est. Fondatorii sunt Martin Slabber şi Victor Semionov, foşti executivi în cadrul NEPI. Pe plan local, compania are un parteneriat cu fondul de investiţii MAS REI pentru dezvoltarea mai multor proiecte, în principal de retail, în micile şi marile oraşe din România.
Deşi oficialii companiei se feresc să ofere cifre privind valoarea de investiţie, într-un raprot financiar al partenerului Prime Kapital, fondul de investiţii sud-african MAS Real Esteate, se arată că bugetul de investiţii pentru proeictele rezidenţiale se ridică la circa 120 de milioane de euro. Cu tot cu viitorul proiect de la Iaşi, acolo unde a fost cumpărat terenul fostei fabrici Teba şi unde se vor construi birouri şi 2.500 de apartamente, bugetul companiilor pentru dezvoltarea acestor proiecte este de 353 de milioane de euro.