Magistrala 4 de metrou: Licitația pentru tronsonul finanțat prin PNRR așteaptă după aprobarea PUZ la Primăria Capitalei
„Documentația de atribuire pentru proiectare și execuție și Documentația pentru finanțare sunt în stadiul de elaborare, pentru aceste activități Metrorex beneficiază de sprijinul experților BEI – PASSA. Demararea procedurilor de achiziție se va face după obținerea Acordului de Mediu”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Mariana Miclăuș, directorul general al Metrorex.
Șefa Metrorex a menționat că, la acest moment, pentru proiectul M4 Gara de Nord – Gara Progresul, se parcurg etapele procedurale în relația cu Primăria Municipiului București și Consiliul Județean Ilfov, în vederea definitivării documentelor necesare obținerii avizului de mediu.
Întrebată dacă au fost obținute avizele de la Primăria Capitalei necesare extinderii M4, Marian Miclăuș a răspuns că „documentația Plan Urbanistic Zonal București se află pe circuitul de avizare/aprobare la PMB/CGMB”.
Rămâne de văzut când va fi obținut acordul de mediu pentru dezvoltarea unuia dintre cele mai ecologice și eficiente mijloace de transport în comun din Capitală.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu s-a declarat nemulțumit de ritmul de implementare al proiectului pentru care a fost prevăzută finanțare prin PNRR. De asemenea, acesta a spus că se aștepta ca la nivelul municipalității astfel de proiecte importante pentru București să fie tratate cu celeritate. Și secretatul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a făcut la rândul său un apel către reprezentanții municipalității pentru urgentarea procedurilor, astfel încât să nu se piardă banii europeni.
Citește și Magistrala 4 de metrou ar putea fi înlocuită în PNRR cu proiecte feroviare ‘quick wins’ sau calea ferată Craiova – Calafat
Tronsonul Gara de Nord 2 – Gara Progresul are 13 stații noi și 1 depou suprateran, plus Stația Gara de Nord 2 existentă.
– lungime traseu: circa 12 km
– număr stații: 13 + Depoul Progresul
– capacitate de transpot: 50.000 călători/h și sens
– trenuri: 15 bucăți
Valoarea estimată a lucrării este de circa 7,2 miliarde de lei, fără TVA.