„Pentru punerea în funcțiune a utilajelor TBM sunt necesare lucrări pregătitoare în vederea alimentării cu energie electrică din două surse independente de ENEL (PPC – n.r.), pentru a putea asigura puterea necesară funcționări celor două TBM-uri”, a explicat șeful Transporturilor în răspunsul oferit deputatului USR de Vâlcea Ion Marian Lazăr.
De asemenea, în răspunsul cabinetului ministrului se mai menționează că nu au fost finalizate toate relocările de utilități, fiind descoperite și utilități neprevăzute. În prezent, constructorul desemnat efectuează proiecte de relocare, a mai explicat Grindeanu.
Lucrările la secțiunea sudică a M6 ar fi trebuit să înceapă din vara anului trecut, însă acestea au fost întârziate și din cauze financiare. Șeful Transporturilor explica anul trecut că trebuia achitat avansul constructorului, însă acesta nu fusese prevăzut în buget.
Luna trecută, Metrorex a prezentat imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa de către asocierea Alsim Alarko – Makyol, constructorul desemnat pentru aceste lucrări.
Execuția pereților mulați reprezintă o etapă-cheie în cadrul proiectării și execuției lucrărilor de structură de rezistență pentru Secțiunea de Sud, Lotul 1.1., 1 Mai – Tokyo, pentru noua Magistrală 6 de metrou, au explicat reprezentanții Metrorex, pe pagina de Facebook a companiei.
Utilajele TBM pentru prima secțiune a Magistralei 6 de metrou au sosit în România încă din toamna anului trecut. ECONOMICA.NET a prezentat primele imagini în septembrie 2023.
Secțiunea Sud (Lotul 1.1) reprezintă segmentul cuprins între stațiile 1 Mai (existentă) – Tokyo și are un traseu de 6,6 km.
„Suntem pregătiţi să demarăm lucrările la noua Magistrală 6, pentru execuţia lucrărilor de structură de rezistenţă pentru Lotul 1.1: 1 Mai – Tokyo.
Pentru început, prezenţa şantierului se va face simţită la suprafaţă, iar noi vom face tot posibilul ca disconfortul inerent creat de lucrări să fie resimţit la minim de participanţii la trafic şi de cei din vecinătatea şantierului. După pregătirea terenului de lucru şi implementarea organizării de şantier, vor începe lucrările în subteran.
TBM-urile vor începe excavările, de la staţia Tokyo, Aeroport Băneasa, Gara Băneasa”, a afirmat în decembrie anul trecut Ertugrul Aydin, reprezentantul antreprenorului, citat de Agerpres.
Pe lângă stația 1 Mai (existentă), secțiunea Sud cuprinde șase stații: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo.
Amintim că pe 8 martie 2022, Metrorex a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură pentru primul lot (1 Mai – Tokyo) al Magistralei 6, care va avea o lungime de 6,6 km și va cuprinde șase noi stații, a anunțat atunci ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Contractul a fost câștigat de asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.s. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S.
Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.
Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.