Magistrala 6 de metrou: Stadiul lucrărilor la secțiunea 1 Mai – Tokyo este de 14% – Marcel Ciolacu

29 08. 2024
magistrala 6 ciolacu auto

Magistrala 6, împărțită în două secțiuni

„Calea cea mai sigură către dezvoltarea economiei și mai ales pentru a schimba traficul din Capitala României nu poate să fie decât investițiile, respectiv metroul. Știm cu toții, indiferent câte măsuri am lua, câte poduri, pasarele, câte restricții de circulație am face, soluția nu poate să fie decât metroul”, a transmis șeful Executivului.

 

El a subliniat că obligația sa din funcția de premier este să asigure finanțarea pentru această investiție.

„Vom asigura în continuare ca și prioritate toate investițiile în infrastructura mare. Vom negocia pe urmă la Bruxelles cum rezolvăm cu ele. Toate țările mari: Spania, Italia, Germania, Portugalia, toate au dezvoltat infrastructura având deficite mai mari pe o perioadă limitată de timp”, a mai spus Marcel Ciolacu.

La rândul său, ministrul Transporturilor a explicat sursele de finanțare pentru cele două secțiuni din Magistrala 6 de metrou.

„Ne aflăm pe tronsonul 1, pe care am reușit să îl finanțăm prin PNRR. Celălalat tronson de la stația Tokyo până la Otopeni beneficiază de finanțarea dată de Guvernul Japoniei”, a specificat Grindeanu.

Potrivit lui, valoarea totală a investiției în cele două secțiuni se apropie de 10 miliarde de lei.

În decembrie 2023, Metrorex anunța că Magistrala 6 de metrou, secțiunea Sud (Lot 1.1), a primit autorizația de construire. Astfel, asocierea de constructori turci Alsim Alarko – Makyol, desemnată pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură de rezistență pentru Lotul 1.1: 1 Mai – Tokyo, a putut demara lucrările de șantier.

Pe lângă stația 1 Mai (existentă), secțiunea Sud cuprinde șase stații: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo.

Magistrala M6 de metrou (secțiunea sud + secțiunea nord) va avea un traseu de 14,2 km de cale dublă, pe care vor circula 12 trenuri noi, moderne și va cuprinde 12 stații.