„Magistrala corporatiştilor” Berceni-Pipera va fi extinsă către nord în 2019-2022, dacă vom primi bani de la UE
Sursa foto: Mihai Răitaru
Compania de metrou derulează în prezent un proiect pentru „Îmbunătăţirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2 BERCENI-PIPERA, în valoare de 292 milioane de euro.
Prin acest proiect au fost achiziţionate 24 de trenuri noi care au înlocuit parcul vechi de trenuri.
De asemenea, tot în cadrul acestui proiect se finanţează construirea unui acces nou la staţia Tineretului.
Proiectul mai prevede şi finanţarea lucrărilor la calea de rulare. „La această dată, Metrorex analizează mai multe variante de realizare a lucrărilor de înlocuire a căii de rulare, astfel încât impactul asupra publicului călător să fie cât mai mic, iar circulaţia trenurilor să se desfășoare în deplină siguranţă”, a subliniat Marin Aldea.
Gheorghe Udrişte, fost director general al Metrorex, a declarat anterior pentru ECONOMICA.NET că anul acesta ar putea fi publicat anunţul de intenţie privind studiul de fezabilitate pentru extinderea către Nord a Magistralei 2, cu încă două staţii de la Pipera.
Magistrala 2, Berceni-Pipera, este cea mai aglomerată linie de metrou, fiind utilizată în special de către corporatiştii care lucrează în zona de Nord a Capitalei.
În prezent, pe această magistrală trenurile circulă la trei minute între orele 6:45 – 9:00 şi 16:00 – 20:00. Intervalul de trei minute este cel mai scurt din reţeaua bucureşteană de metrou.
„Pe Magistrala 2 e nevoie ca la anumite ore de vârf să fie micşorat intervalul de ciculaţie. Intervalul minim de circulaţie la nivel mondial este undeva la 90 de secunde”, spune Gheorghe Udrişte, fost director general al Metrorex.
Acesta menţionează că, din punct de vedere tehnic, trenurile de metrou nu pot circula însă la mai puţin de două minute pe „magistrala corporatiştilor”. Motivul e că nu pot întoarce mai repede în capătul de la Pipera.
„La Pipera, din cauza felului în care a fost realizată construcţia staţiei în 1986 şi a restricţiilor impuse de loc, nu se poate coborî sub două minute. E dificil. Adică nu sunt condiţii de rebrusare în timp util, ca să asiguri cadenţa la 90 de secunde”, a explicat Gheorghe Udrişte, în prezent parlamentar şi membru al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.
Trenuri mai dese dacă va fi extinsă linia de metrou
Udrişte arată că această problemă poate fi rezolvată odată cu extinderea Magistralei 2 către Nord.
„Doar în condiţiile în care linia se va prelungi de la Pipera către Nord, atunci vor fi asigurate noi condiţii de rebrusare a trenurilor”, menţionează fostul oficial al Metrorex.
Proiectul de prelungire a M2 spre Nord este inclus şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030.
Pentru Magistrala 2 este prevăzută o extindere cu 2 stații și 1,6 kilometri pentru a permite construcția unui park&ride la marginea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti A3. Costul estimativ al extinderii M2 către Nord este de 200 de milioane de euro.
Proiectul de prelungire a M2 spre Nord este inclus şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030.
Pentru Magistrala 2 este prevăzută o extindere cu 2 stații și 1,6 kilometri pentru a permite construcția unui park&ride la marginea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti A3. Costul estimativ al extinderii M2 către Nord este de 200 de milioane de euro.
Magistrala 2 transportă cel mai mare număr de călători – peste 45 % din cei 600.000 de călători transportaţi zilnic de către Metrorex. În orele de vârf, compania asigură un interval de circulaţie de 3 minute, maxim din punct de vedere tehnic.