Magistraţii au avut discuţii cu delegaţia Comisiei de la Veneţia privind revizuirea Constituţiei
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Dan Spânu, a declarat, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, că unul dintre cele mai importante subiecte discutate a vizat independenţa procurorilor, garantată printr-o normă constituţională.
„În primul rând, Comisia a fost interesată de modul în care Forumul constituţional şi comisia de revizuire a Constituţiei au adoptat amendamentele propuse de Asociaţia Magistraţilor şi atunci am expus aceste amendamente. O parte din ele se regăsesc în propunerile de modificare a Constituţiei, în sensul că solicităm să existe această separaţie a puterilor în stat, să existe un echilibru şi o colaborare între cele trei puteri. Cu referire la CSM, noi am dorit şi se regăseşte în modificare faptul că cele două secţii de judecători şi procurori să gestioneze separat cariera judecătorului şi cariera procurorului”, a susţinut Spânu.
De asemenea, el a precizat că un alt subiect discutat a vizat independenţa procurorilor, a căror activitate să fie scoasă de sub autoritatea Ministerului Justiţiei.
„Nu se regăseşte acest amendament propus de noi la revizuirea Constituţiei şi atunci s-a insistat de Asociaţia Magistraţilor şi de Asociaţia Procurorilor să se regăsească această independenţă a procurorilor şi Comisia a fost interesată de modul în care este reglementat statutul procurorilor. Am spus că nu există o lege separată privind statutul procurorului”, a mai explicat Spânu.
Preşedintele AMR a fost întrebat dacă se doreşte un statut al procurorilor similar cu cel al judecătorilor.
„Nu, s-a precizat că nu există un statut similar cu cel al judecătorilor, având în vedere că procurorul are un domeniu restrâns de activitate. El are doar faza de urmărire penală, pe când activitatea judecătorului este mult mai amplă şi atunci şi nu există un statut similar între judecător şi procuror, dar asta nu împiedică ca procurorul să fie independent”, a precizat Spânu.
De asemenea, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Natalia Roman, a declarat că în urma discuţiilor există speranţa ca la nivelul comisiei de revizuire a Constituţiei să se clarifice aspectele legate de statutul procurorilor.
Ea a fost întrebată ce anume au vrut să ştie reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi dacă au exprimat nemulţumiri cu privire la procesul de revizuire.
„Nu au exprimat niciun fel de nemulţumiri, domniile lor au dorit să cunoască dacă am fost consultaţi de către comisia de revizuire a Constituţie, dacă amendamentele pe care noi le-am adus în faţa comisiei au fost luate în considerare şi discutate în comisie”, a precizat preşedintele UNJR.
Natalia Roman a mai spus că a susţinut în cadrul discuţiilor că actuala reglementare constituţională privind răspunderea magistraţilor este suficientă şi nu susţine introducerea acţiunii în regres a statului împotriva magistraţilor.
„Credem că nu e cazul ca în Constituţie să se detalieze aspecte legate de procedura prin care magistratul va răspunde în acţiunea în regres material pentru erorile judiciare”, a mai afirmat Roman.