Magistraţii resping noua cerere a DNA de arestare a lui Darius Vâlcov

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins marţi noua cerere a DNA privind arestarea preventivă a fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, însă decizia nu este definitivă, transmite Agerpres.
Economica.net - mar, 07 apr. 2015, 17:27
Magistraţii resping noua cerere a DNA de arestare a lui Darius Vâlcov

Cererea a fost făcută de DNA în dosarul în care Vâlcov este cercetat centru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

În aceste condiţii, Darius Vâlcov rămâne doar cu mandatul de arestare de 23 de zile, emis de instanţă pe 2 aprilie, în primul dosar în care fostul ministru este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Tot marţi, judecătorii au decis prelungirea arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, în cazul lui Minel Prina, primarul suspendat al municipiului Slatina, şi înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu pentru Lucian Petruţ Şuşală.

Potrivit DNA, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Darius Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.

Produsul infracţional obţinut în urma săvârşirii infracţiunilor faţă de care se efectuează cercetări (trafic de influenţă şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conţinând următoarele: 90.000 dolari, 1.323.850 lei,
3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie inscripţionat „Renoir”, un tablou inscripţionat „Jean Cocteau”, o pictură pe lemn inscripţionată „Aurel Acasandrei”.

Ulterior, ca urmare a percheziţiilor domiciliare s-au identificat 101 tablouri, despre care există indicii că ar fi fost achiziţionate de către Darius Vâlcov prin interpuşi, cu banii presupus obţinuţi din comiterea infracţiunilor pentru care se efectuează cercetări.

Pe tablouri figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă etc.

Pe 1 aprilie, Senatul a aprobat a doua cerere a DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov.

Vâlcov a recunoscut că a primit 1,5 milioane de euro de la Theodor Berna – referat DNA
     
Darius Vâlcov a recunoscut, cu ocazia audierii în calitate de inculpat, că a primit 1,5 milioane de euro de la omul de afaceri Theodor Berna, pentru a-şi exercita influenţa în vederea atribuirii unor lucrări către firma acestuia, Tehnologica Radion SRL, în cazul în care nu ar fi câştigat licitaţia, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostului ministru de Finanţe într-un nou dosar.

Vâlcov a recunoscut că a primit banii atât cash, cât şi prin intermediul unor societăţi.

„De asemenea, inculpatul a declarat că a primit suma de 1,5 milioane euro, începând cu anul 2011, prin intermediul inculpatului Prina Minel Florin, administrator public la Primăria Slatina, acesta stabilind şi modalitatea de plată. Totodată, inculpatul susţine că ştia de la Prina Minel Florin, Ramba Andrei Ovidiu şi Şuşală Lucian Petruţ că o parte din bani au fost remişi şi prin intermediul firmei Plus Confort SRL”, se precizează în document.

În plus, Darius Vâlcov a formulat la DNA, pe 1 aprilie, un autodenunţ în care preciza că în cursul anului 2012, după ce şi-a dat demisia din funcţia de primar, a discutat cu mai mulţi apropiaţi, printre care şi deputatul Daniel Ionuţ Bărbulescu, despre înfiinţarea unor firme şi „dezvoltarea afacerilor în funcţie de abilităţile fiecăruia”.

„În cadrul respectivelor discuţii, inculpatul le-a spus că îi poate împrumuta cu bani pentru a-i folosi în dezvoltarea afacerilor, dar în timp doreşte să îi fie returnaţi. Cu privire la provenienţa banilor, inculpatul a precizat că aceştia proveneau de la cele trei nunţi şi un botez, dar şi din banii cash pe care îi avea în casă”, se mai arată în referat.

Vâlcov a mai declarat şi că persoanele cu care a discutat i-au propus ca o parte din profitul obţinut să-i revină lui, iar el a acceptat. În plus, cu ocazia audierii în calitate de suspect, a recunoscut parţial anumite discuţii pe care le-a avut cu apropiaţii săi, dar a susţinut că a fost vorba doar de sfaturi prieteneşti pe care le-a dat în legătură cu înfiinţarea şi dezvoltarea unor afaceri.

„De asemenea, inculpatul nu a negat faptul că a remis sume de bani acestora, dar le-a justificat ca fiind împrumuturi, urmând ca banii să îi fie returnaţi de către aceştia pe măsură ce obţineau profit, iar la un moment dat să primească o cotă parte din afaceri. Totodată, inculpatul a recunoscut acuzaţiile care i-au fost aduse, în sensul că „societăţile pe care eu le-am împrumut şi la care urma să fiu beneficiar al unei cote părţi din profit, au desfăşurat activităţi comerciale, calitate în care eu eram incompatibil conform statului pe care îl aveam””, se precizează în referatul DNA.

Procurorii au apreciat că se impune luarea măsurii arestării preventive faţă de Darius Vâlcov, chiar dacă acesta a formulat şi un autodenunţ, deoarece faptele care i se impută prezintă un grad ridicat de pericol social.

„Fapta săvârşită de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, în afara gravităţii inerente ce derivă şi din mecanismul de înfiinţare şi coordonare a respectivelor firme, iniţiat şi desfăşurat prin intermediul mai multor reprezentanţi de fapt sau a administratorilor acestora în scopul disimulării adevăratului patron, prezintă un grad ridicat de pericol social, având în vedere funcţiile ocupate de inculpat, ceea ce denotă perseverenţa infracţională, scopul urmărit fiind acela de a ascunde urmele faptei săvârşite şi asigurarea folosului infracţiunii. Chiar dacă inculpatul s-a autodenunţat anterior pentru această nouă infracţiune, concurentă cu infracţiunea de trafic de influenţă pentru care în prezent este arestat preventiv, iar cu prilejul audierii a făcut o recunoaştere calificată şi complexă a faptelor săvârşite, considerăm că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică”, susţin procurorii DNA.

DNA a solicitat marţi judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

Aceasta este a doua cerere de arestare trimisă în instanţă de DNA, după ce Darius Vâlcov a fost arestat preventiv pe 2 aprilie, în dosarul de trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA remis marţi AGERPRES, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Darius Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.

Produsul infracţional obţinut în urma săvârşirii infracţiunilor faţă de care se efectuează cercetări (trafic de influenţă şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conţinând următoarele: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie inscripţionat „Renoir”, un tablou inscripţionat „Jean Cocteau”, o pictură pe lemn inscripţionată „Aurel Acasandrei”.

Ulterior, ca urmare a percheziţiilor domiciliare, s-au identificat 101 tablouri, despre care există indicii că ar fi fost achiziţionate de către Darius Vâlcov prin interpuşi, cu banii presupus obţinuţi din comiterea infracţiunilor pentru care se efectuează cercetări.

Pe tablouri figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă etc.

În aceeaşi cauză, procurorii au propus prelungirea arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14 aprilie, în cazul lui Minel Prina, primarul suspendat al municipiului Slatina şi înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14 aprilie, pentru Lucian Petruţ Şuşală.

Pe 1 aprilie, Senatul a aprobat a doua cerere a DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...