Magiunul din prune Topoloveni, după 13 ani de certificare. A ajuns în 20 de ţări din toată lumea, în ciuda hărţuielii fără limite a ANPC şi a concurenţei neloiale a unei alte firme, spun oficialii Sonimpex
„Se întâmplă să fim în cel de-al 31-lea an de activitate. Sunt 13 ani în care am obţinut tot ce s-a putut ca recunoaştere a calităţii: Cod Operator NATO, Furnizor al Casei Regale a României, Cetăţean de Onoare Argeş şi Topoloveni, Stele Michelin în ITQI, de trei ani consecutiv Locul I în Lume – drept Cel Mai Bun Gem şi Cel Mai Bun Produs din Fructe în Taste Atlas, scrie Agerpres.
13 ani zbuciumaţi din cauza hărţuielii fără limite a ANPC – obligat în fapt să protejeze certificările UE pe teritoriul României – concurenţa neloială a unei alte firme – prin folosirea ilegală a IGP – Topoloveni, toponim protejat de noi conform Regulamentului. Dar, mergem mai departe şi continuăm să producem fără adaos de zahăr, fără aditivi pentru consumatorii noştri. Timp de 5 ani am fost singurii producători din România cu acest tip de certificare europeană care impune reţetă tradiţională timp de minim două generaţii”, a subliniat Bibiana Stanciulov.
Obţinerea certificării IGP a adus Magiunului din prune Topoloveni şansa de a se promova oriunde în lume, compania primind fonduri în valoare de peste 4 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru promovare.
„La 13 ani distanţă de la 7 aprilie 2011, Magiunul din prune Topoloveni a ajuns în 20 de state, fiind apreciat nu numai în ţările UE ci şi în: Rusia, SUA, Japonia, Vietnam, Brazilia, China sau Canada”, susţine Stanciulov.
Potrivit sursei citate, dincolo de certificări şi premii, Magiunul din prune Topoloveni este un produs sănătos, care a convins consumatorii din România şi din afara graniţelor prin proprietăţile sale nutritive şi prin calitatea lui de aliment care ajută la menţinerea sănătăţii.
„Toate celelalte produse ale companiei puse ulterior pe piaţă au fost create în aceeaşi direcţie consolidată de către magiunul din prune Topoloveni. Întreaga gamă de produse Topoloveni, de la magiunuri, gemuri şi dulceţuri până la zacuscă şi sarmale este una cu o compoziţie 100% naturală, fără adaos de zahăr, E-uri, conservanţi sau aditivi, iar în prezent avem peste 60 de produse”, a adăugat directorul general al companiei.
În ciuda condiţiilor extrem de dificile din piaţă, producătorul Magiunului din prune Topoloveni estimează pentru 2024 o cifră de afaceri de 5 milioane de lei, în creştere cu 20% faţă de 2023.
Anual producătorul face aproximativ 100 de tone de magiun, respectiv de 300.000 de borcane. Capacitatea totală a fabricii este de 1,2 milioane de borcane.
Preţul unui borcan de 350 de grame cu Magiun din prune Topoloveni la poarta fabricii şi în târguri sau pieţe este de 16 lei.
Magiunul din prune a fost produs la Topoloveni încă din anul 1914, atunci când Maximilian Popovici a înfiinţat în localitate o fabrică de magiun, potrivit arhivelor locale. Notorietatea produsului a crescut foarte mult în anii 2000, după cumpărarea vechii fabrici din Topoloveni de către Sonimpex Topoloveni şi după numeroasele investiţii făcute în calitatea şi în promovarea magiunului din prune.
7 aprilie 2011 a fost data la care magiunul din prune Topoloveni a primit în mod oficial recunoaştere şi din afara ţării, Indicaţia Geografică Protejată obţinută atunci din partea Comisiei Europene reprezentând un gir al calităţii produsului şi, totodată, o formă de protecţie a sa.