Două culturi diferite, două târguri diferite: chinez și român. Ca să ajungi la sala mare unde s-a desfășurat evenimentul, prima dată trebuia să treci printre standurile chinezilor, unde companiile ZTE și Huawei afișaseră tablete, smartphone-uri și laptopuri. Predomină culorile alb, negru, gri. Lângă standurile lor era sala unde urma să aibă loc seminarul de IT&C. Câțiva curioși se uitau la gadgeturi și le atingeau mai mult protocolar.
La câteva zeci de metri mai încolo, mare adunare. Ce-o fi? La ieșirea din sala extrem de răcoroasă unde a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, pe oaspeții chinezi și est-europeni îi aștepta o surpriză: vreo 20 de standuri frumos colorate, pline doldora de produse tradiționale românești, cu fete și băieți îmbrăcați în costume populare care te îmbiau să guști tot felul de bunătăți. Teribil de încântați au fost mai ales chinezii, neobișnuiți cu stilul balcanic. Ei au început să se plimbe bucuroși printre căsuțele cu fructe, legume, cozonac, pateuri, vinuri și mezeluri afumate de casă.
‘Au devorat toate roșiile și castraveții, le-au plăcut enorm’, spune un bătrân care are grijă de standul de legume. ‘Au mâncat tot ce era tăiat în bucățele și au cerut legume întregi’, continuă el, arătând un chinez care mânca o roșie ca pe un măr, lângă un coleg care devora un castravete pe post de banană.
O altă mulțime considerabilă se strânsese în fața standului cu carne de porc afumată: tobă, cârnați, caltaboși de casă cârnăciori subțiri și picanți, totul asezonat cu ceapă roșie și brânză de burduf. Mirosul te scotea din minți. ‘Vă place?’, îl întreb pe un chinez cu gura plină, care dă din cap și râde din ochi: ‘Veeery much!’.