Grup Feroviar Român (GFR), companie deţinută de omul de afaceri Gruia Staicu, este în negocieri cu Electroputere Craiova pentru a prelua secţia de producţie şi reparaţie de locomotive la care fabrica craioveană a renunţat oficial în urmă cu patru luni. Patronii arabi ai fabrici craiovene ar vrea de la GFR 5 milioane de euro în această tranzacţie, potrivit lui Aurel Bojenoiu, liderul de sindicat de la Electroputere. “Nu e mare lucru, probabil se vor înţelege până la urmă. Oricum, modernizările de locomotive pe care le mai facem sunt pentru GFR, ei au un plan de extindere regional aşa că au nevoie de locomotive”, spune Bojenoiu.
În aprilie, directorul Electroputere Adrian Dumitriu preciza pentru ECONOMICA.NET că ar exista mai multe companii interesate de divizia de locomotive. Două din China, dar şi gigantul ceh Skoda. Liderul de sindicat afirmă, însă, că acum negocieri există doar cu GFR.
Pentru Electroputere Craiova producţia de locomotive este un capitol oficial încheiat. La cererea acţionarului majoritar, s-a votat pentru scoaterea din obiectul de activitate a fabricării şi reparaţiei de locomotive. Oricum, Electroputere nu mai produsese vreo locomotivă în ultimele două decenii. “Producţia de locomotive a încetat acum 20 de ani. Ultimele locomotive noi s-au livrat în 1992. Am incercat în ultimii ani să promovăm un proiect de modernizare al locomotivei diesel electrice fabricate la Electroputere în baza licenţei achizionate acum aproape 50 de ani (1963). Nu am găsit un client interesat. CFR nu s-a preocupat în ultimii ani de locomotive. Investiţiile aici au fost extrem de reduse. După 20 de ani de încercări cred că era timpul să ne concentrăm activitatea acolo unde avem produse competitive cerute de piaţă şi aici mă refer la transformatoare de putere şi motoare electrice”, spunea în aprilie directorul companiei, Adrian Dumitriu.
Compania craioveană se va axa pe fabricarea de transformatoare de putere şi motoare electrice care au acoperit 90% din vânzările pe anul trecut cifrate la circa 47 de milioane de euro.
Electroputere Craiova este deţinută de grupul saudit Al Arrab Contracting Company. În 2007, la data preluării fabricii craiovene, arabii afirmau că vor să reia producţia de locomotive pentru care există o cerere foarte mare în zona Golfului Persic. Planurile au rămas doar la nivel de vorbe, ulterior arabii reuşind doar să vândă mai multe terenuri şi hale din platforma industrială a fabricii pe care s-au construit blocuri şi un mall.
Grup Feroviar Român este cel mai mare operator privat de transport marfă pe calea ferată. Compania deţinută de Gruia Stoica are un plan agresiv de extindere în regiune arătându-se interesată de preluarea transportului feroviar de mărfuri din Grecia şi de o achiziţie a unui operator similar din Bulgaria. Compania are deja afaceri în Serbia şi Ungaria.
Gruia Staicu este unul dintre cei mai bogaţi români. Averea lui a fost estimată de Capital la circa 400 de milioane de euro.