Bloomberg a mai spus că-l va susține în continuare pentru nominalizarea drept candidat al democraților pe fostul vicepreședinte american Joe Biden.
“Nu mai există șanse reale pentru nominalizarea mea”, a susținut magnatul într-o conferință de presă, după ce a ratat oportunitatea de a câștiga un număr mare de delegați în timpul evenimentului electoral Super Tuesday, când s-au organizată alegeri interne în 14 state și teritorii. Acest eșec vine în ciuda cheltuielilor extravagante pe care le-a făcut în campania internă.
“Mă voi implică pentru a-l face (pe Biden, n.r.) viitorul președinte al Statelor Unite”, a precizat Bloomberg.
Această retragere pune punct unei strategii electorale îndrăznețe, care a reprezentat un experiment în advertisingul politic. Miliardarul în vârstă de 78 de ani a refuzat să ia parte la primele patru rânduri de alegeri interne și s-a concentrat pe marele eveniment electoral Super Tuesday. Bloomberg a câștigat alegerile doar în Samoa Americană.
Fostul vicepreședinte Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, a câștigat alegerile în 8 din cele 14 state și-și consolidează poziția printre democrații moderați într-o cursa în care principalul sau contracandidat este senatorul de Vermont Bernie Sanders.
Bloomberg a câștigat mai mult de 15% din numărul de voturi acordate în timpul Super Tuesday, suficient pentru ca să câștige un număr de delegați în: Tennessee, Texas, Colorado, Utah, California și Arkansas.
De la intrarea să în cursa prezidențială, magnatul a cheltuit peste 500 de milioane de dolari, în special pentru promovarea să în media.
După anunțarea intrării sale în curs, Bloomberg prezentându-se drept candidatul care poate să-l bată pe Donald Trump la alegerile din 3 noiembrie, susținerea să printre democrați și independenți a crescut de la 5% la 15%. În campania lui a fost angajat un staff format din sute de persoane și a urmat un plan care s-a concentrat pe o campanie intensă în cele 14 state americane în care au avut loc alegerile de Super Tuesday.
Dar Bloomberg a trebuit să se confrunte cu puternice atacuri cu privire la politicile sale din perioada în care a fost primar al New York-ului, printre care susținerea practicilor poliției considerate că fiind discriminatorii, în special a celebrei stop-and-frisk (oprește și percheziționează), care a nemulțumit mare parte dintre posibilii votanți negri și hispanici. De asemenea el a avut de înfruntat și acuze de sexism, cu privire la modul în care s-a purtat în trecut cu mai multe foste angajate din compania sa (Bloomberg L.P.).