Magnatul Tender lucrează la o ecografie a subsolului României

18 08. 2013
petrol_556768890_01804700_67374400_40066500_78425500_64417000

Compania Prospecţiuni, cel mai important activ al Grupului Tender, are contractată în totalitate activitatea pentru al doilea semestru al anului în curs cu lucrări de prospectare seismică  2D şi 3D pentru giganţi din petrol şi gaze.

Astfel, potrivit raportului semestrial al Prospecţiuni, compania lucrează în această perioadă pentru Romgaz(3D Transilvania Centru, Transilvania Sud şi Muntenia, 2D Moldova şi Muntenia ), Petrom( 3D Cartojani şi Vata-Aluniş), Petrofac – companie americană ( 3D Bălteni şi Colibaşi), Aurelian(3D Brodina), Chevron, companie ce caută gaze de şist( 2D Dobrogea).

În prima parte a anului a finalizat achiziţia de date seismice 2D şi 3D pentru clienţii Petrom(Giurgiu, Roeşti-Băbeni şi Roşiori) şi Romgaz(Moldova Sud).

Potrivit unui director din Romgaz, compania are nevoie de datele seismice pentru a vedea exact care este potenţialul în hidrocarburi al zonelor vizate. Sursa nu a precizat dacă este în căutarea resurselor convenţionale de gaze sau a celor de şist menţionând doar că este vorba despre „hidrocarburi”. “Prospecţiuni ne face o ecografie a subsolului pentru a şti exact unde să săpăm sondele experimentale”, a precizat sursa.
Prospecţiuni mai are lucrări de evaluare seismică şi în Maroc, Georgia sau Bulgaria.

„În perioada următoare vom participa la toate licitaţiile de lucrări seismice care vor avea loc în România, Bulgaria, Georgia, Serbia pentru companii precum, Petro, Romgaz, NIS, Mol, Clara, Overgaz ”, se arată în raportul companiei.
Prospecţiuni a înregistrat un rezultat negativ de 10 milioane de lei în prima jumătate a anului, faţă de 7 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul mai slab este explicat de companie prin terminarea, anul trecut, a unor contracte  mari czu Petrom şi Romgaz , dar prin începerea operaţiunilor în noi perimetre, pentru aceleaşi companii, activităţi generatoare de cheltuieli.

Prospecţiuni este deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, care mai are afaceri în energie, industria constructoare de maşini, turism, transport aerian, farmaceutice şi imobiliare. Este cotat de revista Capital cu o avere de circa 600 de milioane de euro.