Mai dă BNR un semn pentru scăderea ratelor? „O decizie pe muchie de cuțit”, cred economiștii BCR. Miercuri, 7 august, aflăm dacă scad dobânzile

În ședința de miercuri, 7 august 2024, BNR va decide probabil să păstreze dobânda la nivelul actual, chiar dacă toate semnele logice ar arăta necesitatea unei tăieri de dobândă. Unde se duce dobânda de referință și cât va scădea ea până la sfârșitul anului?
Gabriela Ţinteanu - lun, 05 aug. 2024, 22:11
Mai dă BNR un semn pentru scăderea ratelor?

”Credem că Banca Centrala va menține dobânda cheie neschimbată pe 7 august. În același timp, putem găsi suficiente argumente și pentru încă o tăiere de 0,25 puncte procentuale. Vedem inflația coborând spre 4,2% la finalul anului, însă cu riscuri în creștere să iasă ceva mai sus. Cu toate acestea inflația probabil va rămâne sub facilitatea de depozit și mai lasă ceva loc de scădere a dobânzilor”, declară Valentin Tătaru, economist șef ING Bank.

Conform sursei citate, activitatea economică nu dă nici ea semne deosebite de accelerare, ceea ce poate fi încă un argument penstru scăderea dobânzii cheie, care în mod normal ar trebui să stimuleze creșterea economică. De cealaltă parte, inflația în zona serviciilor rămâne ridicată, dinamica salariilor de asemenea nu dă semne de încetinire, iar Banca Centrala a Poloniei (cea mai relevantă din regiune pentru BNR) aproape a exclus orice nouă tăiere de dobândă anul acesta. În plus, derapajul bugetar a devenit evidente la jumatatea anului, ținta de 5% din PIB pentru ddficit devenind irelevantă.

”Din aceste motive tindem să credem că BNR va mai aștepta până la următoarea tăiere de dobândă, pe care o vedem mai probabilă în luna noiembrie”, precizează Valentin Tătaru.

BNR va revizui în scădere perspectivele inflației pe termen scurt

Decizia BNR privind rata dobânzii din 7 august va fi, probabil, o decizie la limită. Procesul verbal al ședinței anterioare, de stabilire a ratei din 5 iulie, a conținut puține orientări, cu excepția faptului că membrii consiliului au fost de părere în unanimitate că scăderea ratei anuale a inflației în ultima perioadă și pe termen scurt, pe o traiectorie semnificativ mai scăzută decât cea anticipată anterior, dar și incertitudinea încă ridicată privind evoluțiile pe un orizont de timp mai lung, au justificat o reducere prudentă a ratei politicii monetare.

De la precedenta ședință a BNR, inflația  a continuat să scadă,  până la 4,9% an/an. Este probabil ca inflația din iulie, care urmează să fie publicată la 12 august, să crească pentru scurt timp la 5,2% an/an, în principal din cauza majorării accizelor la combustibil, deși aceasta a fost inclusă în ipotezele de prognoză ale BNR, reluând ulterior traiectoria descendentă. Se așteaptă ca inflația de bază să scadă în continuare cu 0,3 puncte procentuale până la 5,4% an/an în iulie. Astfel, nimic nu s-a schimbat cu adevărat pe frontul inflației de la reuniunea anterioară a băncii centrale pentru a opri ciclul de reducere a ratelor. Prin urmare, ne așteptăm ca BNR să livreze un alt 25bp la 6.50% vs nici o schimbare Bloomberg sondaj median. Vedem riscuri materiale (30%) pentru o decizie fără schimbare, deoarece politica fiscală prezintă riscuri semnificative pentru procesul de dezinflație.

”Procesul decizional al BNR ia în considerare așteptările privind ratele dobânzilor pentru piețele principale. În prezent, piața preconizează trei reduceri de 25 de puncte procentuale ale dobânzilor din partea BCE și o relaxare de 125 de puncte procentuale din partea Fed SUA până la sfârșitul anului. Ne așteptăm ca BNR să urmeze îndeaproape BCE. În acest an sunt programate încă trei reuniuni de stabilire a ratelor BNR”, arată Ciprian Dascălu, economist șef BCR, în raportul său de analiză.

”Banca Centrală urmează să prezinte o perspectivă actualizată privind inflația, cu o revizuire în scădere deja semnalată. Prognozăm o inflație de 4,0% an/an până la sfârșitul anului 2024 și de 3,7% an/an până la sfârșitul anului 2025”, spune Dascălu.

Inflația de bază a continuat să scadă în iunie la 5,7% an/an, de la 6,3% an/an în mai, în conformitate cu așteptările noastre și cu 0,1pp sub prognoza BNR din mai. Decelerarea inflației de bază a fost mai amplă în iunie. Inflația de bază a serviciilor a încetinit cu 0,5 puncte procentuale până la 8,2% an/an, în timp ce presiunile inflaționiste subiacente generate de produsele nealimentare de bază au scăzut cu 1,1 puncte procentuale până la 7,8% an/an. Inflația la produsele alimentare de bază a scăzut cu 0,5 puncte procentuale, ajungând la 2,0% an/an.

Inflația medie redusă de 20%, care este o abordare alternativă a măsurării inflației prin eliminarea a 10% din cele mai volatile variații lunare ale prețurilor de consum, a scăzut la 3,9% an/an în iunie, de la 4,3% an/an în mai. IPC redus sugerează că scăderea inflației globale din iunie a avut o bază largă.

Studiul BCR Manufacturing PMI a arătat că societățile au continuat să absoarbă cea mai mare parte a impactului creșterii prețurilor de intrare prin micșorarea marjelor de profit, deoarece prețurile de ieșire au crescut semnificativ mai puțin.

Adrian Codirlașu, CFA, spune că sunt totuși șanse ridicate ca BNR să reducă dobânda cheie cu 25 de puncte de bază, în condițiile în care rata inflației s-a redus peste așteptări iar riscul de recesiune la în economiile principale (SUA, Germania) s-a majorat.

În privința României, urmează o perioadă de volatilitate pe piețele internaționale, poate chiar de recesiune, când prudența consumatorilor va creste iar apetitul investițional va scădea.

Te-ar mai putea interesa și
A scăzut numărul focarelor de pesta rumegătoarelor mici. În prezent mai sunt active 47, după ce 17 au fost stinse
A scăzut numărul focarelor de pesta rumegătoarelor mici. În prezent mai sunt active 47, după ce 17 au fost stinse
România înregistrează 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM), cu 17 mai puţine faţă de finele lunii august, când au fost confirmate 64 la nivel naţional, a anunţat, luni,......
Update: E oficial. Germania va introduce de la 16 septembrie controale la toate punctele de frontieră terestră
Update: E oficial. Germania va introduce de la 16 septembrie controale la toate punctele de frontieră terestră
Update: Guvernul german a anunţat luni că, de la 16 septembrie, introduce temporar controale la toate frontierele terestre, ...
AFM anunță că a prelungit până pe 11 octombrie perioada de depunere a cererilor de finanțare din programul „Fabrici de reciclare”
AFM anunță că a prelungit până pe 11 octombrie perioada de depunere a cererilor de finanțare din programul „Fabrici ...
Data limită pentru înscrierile în prima rundă de atragere de fonduri în cadrul programului "Fabrici de reciclare", finanţat ...
Cererea mondială de heliu se va dubla până în 2035, ca urmare e evoluției industriei semiconductorilor – raport IDTechEx
Cererea mondială de heliu se va dubla până în 2035, ca urmare e evoluției industriei semiconductorilor – raport ...
Cererea globală de heliu este posibil să se dubleze până în 2035, susţinută de o creştere a cererii venită din partea ...