Mai e loc de scădere a prețurilor la carburanți? România nu mai este cea mai ieftină piață din UE, cum ne obișnuiserămm
Prețurile medii la benzină și motorină, erau, la data de 13 aprilie (ultimele date disponibile), de 93,3 eurocenți pe litru la benzină și 96,8 cenți pe litru la motorină, în România, conform ultimelor informații publicate de Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieței carburanților din Uniunea Europană.
Benzina este mai ieftină decât la noi în Bulgaria (91 de cenți), Ungaria (80 de cenți), Luxemburg (92 de cenți) și Polonia (90 de cenți). La motorină, prețuri mai mici decât în România se înregistrau la aceeași dată în Bulgaria (91 de cenți), la fel și în Ungaria, în Letonia (94 de cenți), în Luxemburg (90 de cenți) și Polonia (93 de cenți).
După scăderea accizei și ieftinirile cauzate de ieftinirea petrolului (cotațiile scad de la începutul anului), ne obișnuisem cu ideea ca piața românească să fie cea mai ieftină din UE. Spre exemplu, la începutul lunii trecute, pe 2 martie, prețurile de la noi, 1,04 euro pe litru la benzină și 1,07 euro pe litru la motorină, erau cele mai mici din Europa. Putem trage așadar concluzia că prețurile au scăzut, la alții, mai mult decât au scăzut la noi.
Amintim că, prin Ordonanța Militară 4, adoptată pe 29 martie, Guvernul a plafonat prețurile de vânzare a carburanților în România la nivelul din acea zi, pe timpul stării de urgență, care a fost și ea există până pe data de 15 mai. Cu alte cuvinte, prin Ordonanță militară, în următoarea lună prețurile la carburanți nu pot crește, ele pot doar scădea, comparativ cu cele afișate la data de 29 martie, indiferent ce se întâmplă cu prețul petrolului, care este materia primă a rafinăriilor pentru producția de carburanți.
Față de acul nivel prețurile la pompă au scăzut puțin. Spre exemplu, în cea mai ieftină stație Petrom din București, cea de pe Șoseaua Alexandriei, la momentul redactării acestui text benzina costa 4,42 lei/litru, cu cinci bani sub nivelul din momentul înghețării, iar motorina 4,67 lei, cu trei bani sub nivelul de atunci.
“De la începutul anului și până în prezent, ca urmare a eliminării supraaccizei și a reducerii cotațiilor internaționale pentru produse petroliere, preturile carburanților au scăzut cu aproape 20%. Aș vrea să reamintesc aici că doar circa 30% din preț variază în linie cu evoluțiile cotațiilor, restul sunt taxe – circa 50% și costuri operaționale – circa 20%. Deci cotațiile influențează doar o treime din preț, iar noi am reflectat evoluția cotațiilor” declarat directorul diviziei Downstream Oil a Petrom, Radu Căprău, într-un interviu pe care îl puteți citi AICI.
“Este greu de spus la acest moment cum vor evolua prețurile, dacă vom vedea aceeași scădere accentuată pe care am văzut-o începând cu sfârșitul lunii februarie. Spun acest lucru pentru că evoluția cotațiilor la carburanți este influențată pe de-o parte de cotația țițeiului, iar pe de altă parte avem o serie de factori de influență regionali, cum ar fi funcționarea rafinăriilor dintr-o anumită zonă a lumii sau cererea sezonieră”, mai spunea directorul Petrom.
Își mai pot permite companiile de la noi să ieftinească, respectând trendul de scădere a cotațiilor? Analiști din piață la asta se așteaptă. “Cheia parcursului viitor este durata pandemiei, şi modul de revenire a economiei (lentă sau rapidă). În linia informaţiilor disponibile în prezent, carburanţii au şanse foarte bune de a se ieftini în următoarele 2-3 săptămâni. Aceasta ar fi o veste bună pentru şoferi, care ar fi fost şi mai bună într-o perioadă fără restricţii. Este, în plus, un factor de limitare a presiunii de creştere a unor preţuri, fără a fi însă un element determinant pentru multe produse. Cu toate acestea, tendinţa ulterioară ar putea fi una de relativă scumpire a benzinei şi motorinei, de la niveluri foarte joase şi fără a vedea pentru moment „ameninţate” reperele din februarie”, spunea acum trei zile Claudiu Cazacu, de la XTB.
Într-adevăr, chiar și după înțelegerea dintre OPEC, americani și ruși, de reducere a producției de petrol la niel global, cu circa 10 milioane de barili pe zi, pentru a susține prețurile, cotațiile petrolului nu au crescut decât marginal, deci loc pentru ieftiniri ar mai fi.
Problema este încă că, în România, vânzările de carburanți s-au prăbușit, pe fondul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Doar Petrom a raportat o scădere de 30% a vânzărilor de carburanți prin benzinării, concomitent cu o diminuare a ratei de utilizare a rafinăriei la 80%.
Deci veniturile din vânzări mai mici pe segmentul de downstream trebuie să suțină și aceleași cheltuieli operaționale fixe (logistică, salarii) plus o marjă de profit, de aici și întrebarea din titlul, referitoare la posibilitatea ca și companiile de la noi să ieftinească în continuare carburanții la pompă