Mai este loc pentru o relaxare a taxării muncii? Cum stă România în UE din punct de vedere al poverii fiscale

România se află exact la jumătatea clasamentului european din punct de vedere al poverii fiscale a angajatului, potrivit unei statistici recente a Consiliului Fiscal. PSD pregăteşte noi măsuri de relaxare, începând de anul viitor.
Economica.net - lun, 09 ian. 2017, 22:05
Mai este loc pentru o relaxare a taxării muncii? Cum stă România în UE din punct de vedere al poverii fiscale

România se află pe locul 14 din punct de vedere al poverii fiscale-procentul taxelor percepute de stat din salariu, între cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor Consiliului Fiscal. Mai precis, socotind un venit brut anual de 30.714 lei, adică circa 2.560 de lei pe lună, în medie, statul încasează 15.066 de lei pe an în contul contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit, iar angajatului îi rămâne un venit net de 15.648 de lei. Aşadar, socotit la venitul brut, 49% din bani îi revin statului, sub formă de taxe şi contribuţii, şi 49% reprezintă banii în mână ai salariatului.

Cu această povară a taxării, de 49% din venitul brut, România se află la jumătatea clasamentului european, pe locul 14, la acelaşi nivel cu Letonia şi Polonia.

Cea mai mică povară fiscală, adică cea mai mică pondere a taxelor în venitul brut se înregistrează în Cipru (locul 28, taxele au o pondere de doar 9% din venitul brut al salariatului), Malta (27, cu o pondere a taxelor de 19%) şi Finlanda (locul 26, cu 32% pondere a taxelor).

La polul opus, cea mai mare povară fiscală o au Belgia (ponderea taxelor este de 65% din brut) Olanda (ponderea taxelor e de 62%) şi Slovacia, cu 58%.

O comparaţie a poverii fiscale între România şi statele europene este necesară în condiţiile în care noua putere politică de la Bucureşti anunţă, cel puţin declarativ, în programul de guvernare, o reducere semnificativă a taxării muncii. În primul rând, în programul de guvernare al PSD se vorbeşte despre impozit zero pe venit pentru salariile brute mai mici de 2.000 de lei, şi de un impozit de 10% pentru salariile de peste 2.000 de lei, în condiţiile în care cota unică de impozitare a veniturilor este acum de 16%. Măsurile ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.
De asemenea, de la aceeaşi dată şi tot conform aceluiaşi program, ar urma să fie reduse şi contribuţiile sociale ale angajaţilor, de la puţin peste 39%, cât sunt azi, la 35%. În medie, CAS va scădea cu circa 1,3 puncte, CASS cu 0,7 puncte, iar celelalte contribuţii (şomaj, fondul creanţelor salariale, fondul de acoperire a accidentelor de muncă, etc) vor fi reduse la zero.

Te-ar mai putea interesa și
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, în primele nouă luni din 2024, iar transportul de containere a însumat......
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Taiwan - Biroul prezidenţial a desfăşurat primul exerciţiu de masă ce simulează o escaladare militară din partea Chinei, ...
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Cu mai bine de trei luni înainte de finalul oficial al sezonului rece, gradul de umplere al depozitelor de gaze din România ...
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Compania japoneza Nippon Steel a anunțat că a prelungit perioada de închidere pentru achiziția sa de 15 miliarde de dolari ...