Mai moare o legendă a industriei auto, General Motors va închide marca Holden
Acest anunț vine la trei ani după ce GM și-a închis operațiunile de fabricare de mașini în Australia. Într-un comunicat postat pe site-ul conglomeratului, directorul executiv Mary Barra declara că: „Adesea spun că noi vom face ceea ce trebuie, chiar dacă va fi greu, iar acum este unul din acele momente.”
În comunicat nu se precizează câte locuri de muncă vor fi pierdute, dar potrivit estimărilor ar fi vorba de mai bine de 600.
La aflarea veștii, premierul australian Scott Morrison a declarat: „Sunt dezamăgit, dar nu surprins. Sunt însă furios, la fel ca mulți alți australieni. Contribuabili australieni au băgat milioane de dolari în această multinațională. Iar ei (GM, n.r.) au lăsat această marca să dispară începtul cu încetul. Acum o lasă să dispară de tot.”
Președintele General Motors, Mark Reuss, a explicat că grupul american a încercat mai multe variante pentru a păstra marca Holden, dar până la urmă au ajuns la concluzia că ar costă prea mult să se mențină”pe o foarte fragmentată piață cu mașini cu volan pe dreapta”.
Această decizie face parte din planul General Motors de a-și accelera ieșirea de pe piețele neprofitabile și concentrarea sa pe piețele din Statele Unite, China, Ameica Latină și Coreea de Sud. Astfel se va încheia o tradiție de peste 160 de ani, de când numele Holden este asociat cu Australia. Compania a fost înființată în 1856 în sudul Australiei și inițial se ocupa cu fabricarea de șei, iar din 1908 a început construirea de mașini. General Motors a cumpărat marca Holden în 1931, și așa a început istoria comună de 89 de ani a celor două firme.
Hastagul #RIPHolden a devenit popular pe twitter, oamenii postând fotografii și povești despre îndrăgită mașină australiană. Anul trecut firma a anunțat că va înceta după patru decenii vânzarea celui mai iubit model al sau, Commodore.
La sfârșitul lui 2013, Holden a anunțat că va înceta din 2017 fabricarea mașinii în Australia și le va importa din fabricile GM din afara țării. Printre motivele invocate atunci de GM au fost întărirea dolarului australian și dimensiunea redusă a pieței australiene.